Dizains — «H2E»

Mākslas izglītības centrs «Trīs Krāsas» izdevis grāmatu «Dizaina stāsti», kas radīta ar mērķi palīdzēt skolotājiem iepazīstināt skolēnus ar dizainu, iekļaujot mācību procesā dizaina domāšanas metodes. Tajā iekļauti radoši uzdevumi skolēniem no 9 līdz 16 gadiem.

Ziņas Fold 22. maijs, 2018

Grāmata «Dizaina stāsti» ir Latvijā pirmais mācību līdzeklis dizaina pamatu apguvei vispārizglītojošās skolās, mākslas skolās un interešu izglītības iestādēs. Tās saturs veidots, pamatojoties uz Latvijā pēdējos gados radītā laikmetīgā dizaina piemēriem.

Jaunā izdevuma mērķauditorija ir skolotāji, kuri vēlas iepazīstināt skolēnus ar dizainu kā plašu un aizraujošu starpdisciplināru nozari. Grāmatā apkopoti Latvijas dizaineru stāsti par divdesmit dizaina piemēriem, sākot no jaunradītiem produktiem — pulksteņiem, gaismas ķermeņiem, apaviem — līdz plašākiem dizaina risinājumiem — veikalu interjeriem, pilsētvides plānojumam un muzeja identitātei. Grāmatā apkopotā informācija ietver dizaina profesionāļu komentārus par darbu radīšanas procesu, tā raksturojot laikmetīgā dizaina ainu un sniedzot ieskatu dažādās dizaina disciplīnās.

Katrs stāsts papildināts ar foto attēliem un mācību uzdevumiem, kopā piedāvājot 60 radošus uzdevumus no 9 līdz 16 gadus veciem skolēniem. Izdevuma ievada daļā aprakstīta dizaina apguves skolā nepieciešamība, izklāstīts dizaina process un dizaina domāšanai raksturīgas metodes. Ar mērķi popularizēt dizaina pamatu mācīšanas pieeju arī ārpus Latvijas, grāmatas teksts ir tulkots angļu valodā.

118 lappušu biezā izdevuma autores ir Mākslas izglītības centra «Trīs Krāsas» dibinātājas un pasniedzējas Ilze Kupča un Ilze Vītola. «Trīs Krāsas» ir nevalstiska organizācija ar vairāk nekā 18 gadu pieredzi mākslas izglītībā, kuras darbības mērķis ir sekmēt mākslas izglītības procesus Latvijā. Centrs veic izglītojošo darbību, kas ietver dizaina un mākslas izglītības piedāvājuma attīstīšanu bērniem un skolēniem, profesionālās pilnveides semināru organizēšanu pedagogiem. Centrs darbojas vienlaicīgi kā mākslas skola, izstāžu un semināru vieta.

Grāmatas «Dizaina stāsti» dizains tapis dizaina studijā «H2E».

 

Grāmatu iespējams apskatīt un iegādāties Mākslas izglītības centrā «Trīs Krāsas», Miera ielā 15/1 (pagalma ēka), Rīgā, kā arī centra internetveikalā.