Attēls — Sigita Sniegs

Pēc mēneša, 6. jūnijā, notiks ikgadējā Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentu modes skate, kurā tiks demonstrētas spilgtākās jauno tērpu dizaineru kolekcijas, kas tapušas aizvadītajā studiju gadā. Šoreiz par modes skates centrālo tēmu izvirzīti kolorītie 1990. gadi, kas ir arī Modes mākslas katedras dibināšanas laiks.

Ziņas Fold 3. maijs, 2018

Ikgadējā LMA modes skate ir unikāla platforma, kas atspoguļo modi kā daudzpusīgu mediju. Tā iepazīstina ar šī brīža un nākotnes modes tendencēm Latvijas jauno modes mākslinieku izpildījumā, piesakot gan kategorijas «gatavs valkāšanai» apģērbus, gan ekscentrisku avangarda modi. Skates ietvaros tiek demonstrētas jaunas, inovatīvas un radošas idejas, kā arī atspoguļoti oriģināli ieceres avotu meklēšanas procesi.

Šogad tiek atzīmēti jau 25 gadi, kopš Latvijā ir pieejama profesionāla augstākā izglītība modes dizainā, un arī studentu kolekcijas ļaus simboliski atskatīties uz līdz šim paveikto. Turpretī modes skatei izvēlētās telpas scenogrāfisko koncepciju caurstrāvos zīmīgais 1993. gads.

«Ikgadējā LMA modes skate ir jauno dizaineru manifests, vēstījums sabiedrībai, kas apliecina citu skatupunktu, kā raudzīties tuvumā un tālumā, kā smelties iedvesmu pagātnē un kā būt šodienā. Tas ir tērps katram un nevienam!» ir pārliecināts LMA rektors, profesors Kristaps Zariņš.

Modes skates ietvaros jau ierasti tiks demonstrētas to Modes dizaina apakšnozares bakalaura un maģistra programmas studentu kolekcijas, ko akadēmijas pasniedzēju komisija izvēlēsies īpašā atlasē. Turpinot pagājušajā gadā aizsākto tradīciju un attīstot modes skati aizvien jaunā kvalitātē, jūnija sākumā to papildinās atvērtās lekcijas un publiski pieejama jauno dizaineru darbu izstāde jeb šovrūms, kas veidos vienotu pasākumu kopumu. Būtiski, ka šīs būs pirmās LMA studentu kolekcijas, kas tapušas jaunās modes katedras vadītājas, docentes Māras Bindes vadībā.

«Studenti ir kā indikators, kas apliecina laikmeta aktualitātes un uzrunā auditoriju, sniedzot savu redzējumu par idejām un norisēm sabiedrībā,» komentē Modes mākslas katedras vadītāja Māra Binde.

2018. gada modes skates vizuālās identitātes autore ir LMA Vizuālās komunikācijas maģistrantūras 2. kursa studente Sigita Sniegs.

 

Biļetes uz modes skati no 9. maija būs pieejamas interneta vietnē «E–kase.lv». Modes mākslas katedras aktualitātēm un jauno kolekciju tapšanas gaitai iespējams sekot līdzi LMA sociālajos tīklos Facebook un Instagram.