Publicitātes attēls

Nākamnedēļ, 6. jūnijā, Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) ar Dizaina nodaļas diplomandu izstādi «DDD2018» tiks atklātas ikgadējās Dizaina diplomandu dienas. To ietvaros ikviens interesents aicināts apmeklēt arī Dizaina nodaļas bakalaura un maģistra programmu diplomdarbu aizstāvēšanu, tematiskas lekcijas, modes skati un citus pasākumus.

Ziņas Fold 29. maijs, 2018

6. jūnijā plkst. 17.00 LMA 1. stāva zālē tiks atklātas Dizaina diplomandu dienas 2018. Mākslas akadēmijas jauno dizaineru izstāde šogad notiek vienpadsmito reizi un ir atzīta par valstiski nozīmīgu kultūras pasākumu. Izstādes tēma ir «process», priekšplānā izvirzot ideju par dizainu kā visaptverošu notikumu, kas attiecināms ne tikai uz lietderīgu priekšmetu radīšanu. Izstādē būs apskatāmi Dizaina nodaļas Funkcionālā dizaina, Vides mākslas, Metāla dizaina un Modes mākslas apakšnozaru diplomandu darbi. Izstāde «DDD2018» būs atvērta līdz 6. jūlijam.

Ņemot vērā mūsdienu pasaules daudzveidīgos kontekstus, dizains ir kļuvis par sabiedrībai nozīmīgu un sarežģītu problēmu risināšanas praksi, teoriju un pat filozofiju. Dizains no lietām ir izaudzis līdz veselām sistēmām, kas pieprasa pavisam citādu domāšanu un daudz kritiskāku radošumu. Lai būtu iespējams risināt kāda pakalpojuma pieejamības problēmas vai nākotnes izglītības izaicinājumus, vairs nepietiek ar tradicionālu sadarbību starp industriju un dizaineri.

Dizaina process ir nelineārs, mainīgs un grūti paredzams. Tā laikā rodas ne tikai jauni risinājumi, bet arī problēmas ar pavisam citādiem simptomiem. Dizaina diplomandu dienu izstāde aicina apmeklētājus piedalīties ceļojumā, kas ar daudzveidīgu diplomdarbu saturu no 44 jaunajiem dizaineriem atklās šī procesa aizkulises.

Dizaina diplomandu dienas tiek organizētas kopš 2007. gada, un tās rīko LMA Dizaina nodaļa, kas dibināta 1962. gadā. Dizaina nodaļu veido četras apakšnozares: Funkcionālais dizains, Vides māksla, Metāla dizains un Modes māksla.

Dizaina diplomandu dienu 2018 programma

Dizaina nodaļas bakalaura programmas diplomdarbu aizstāvēšana

5. jūnijā plkst. 10.00 LMA 1. stāva zālē.

Izstāde «DDD 2018»

Ikgadēja Dizaina nodaļas bakalaura un maģistra programmu diplomdarbu izstāde, kurā līdz 6. jūlijam būs aplūkojami Dizaina nodaļas Funkcionālā dizaina, Vides mākslas, Metāla dizaina un Modes mākslas apakšnozaru diplomandu darbi.

Izstādes atklāšana norisināsies 6. jūnijā plkst. 17.00 LMA 1. stāva zālē. Izstādes darba laiki: otrdien, trešdien, piektdien, sestdien: 11.00–18.00, ceturtdien: 11.00–19.00, pārtraukums katru dienu 14.30–15.00. Izstāde slēgta svētdienās, pirmdienās un 23. jūnijā. Ieeja bez maksas.

LMA modes skate 2018

Skates laikā tiks demonstrētas 19 spilgtākās un spēcīgākās Dizaina nodaļas Modes mākslas apakšnozares studentu kolekcijas, kas tapušas aizvadītajā mācību gadā. Šogad par modes skates vizuālā noformējuma centrālo tēmu izvirzīti 1990. gadi — Modes mākslas katedras dibināšanas laiks.

Dalībnieki: Laura Valtera, Anna Elizabete Kasparsone, Ieva Kupcāne, Elīna Grīnberga, Baiba Tamane, Marta Laima Mielava, Elīna Baltace, Una Bērziņa, Sanita Kapeika, Dita Enikova, Romija Štāle, Ksenija Belca Beslere, Anita Leina, Monta Pētersone, Evija Šaitere, Arvis Kantiševs, Anna Gulbe, Karīna Krista Līkanse un Laima Jurča.

Modes skate norisināsies 6. jūnijā plkst. 20.00 bijušās tekstilrūpnīcas «Rīgas manufaktūra» telpās, Brīvības gatvē 401. Biļetes iespējams iegādāties internetā.

Vides mākslas izstāde «In the Eye of the Beholder»

Atklāšana — 6. jūnijā plkst. 23.00. Norises vieta — VEF kvartāla «Vasarnīca», Ūnijas iela 8, 7. korpuss.

Seminārs «Mode un komunikācija»

7. jūnijā plkst. 16.00 LMA 2. Korpusā (K2) notiks seminārs, kas veltīts modes un dizaina komunikācijai. Ar lekcijām un pieredzes stāstiem uzstāsies arhitekte, Oslo Vesterdāles Mākslas komunikāciju un tehnoloģiju augstskolas profesore Vēsma Kontere Makvilana (Vēsma Kontere McQuillan), radošo industriju komunikācijas platformas FOLD redaktore Veronika Viļuma un žurnāla «DEKO» redaktore Anete Piņķe.

LMA modes šovrūms

8. jūnijā plkst. 14.00 interesenti aicināti apmeklēt LMA modes skates kolekciju šovrūmu LMA 2. Korpusā, kurā būs iespējams apskatīt studiju gadā izveidotās un modes skatē demonstrētās kolekcijas. Ikviens varēs izpētīt un piemērīt radītos tērpus, kā arī satikt jaunos modes māksliniekus.

Dizaina nodaļas maģistra programmas diplomdarbu aizstāvēšana

12. jūnijā plkst. 10.00 LMA 1. stāva zālē.

«DDD2018» sadraudzības diena

19. jūnijā plkst. 14.00 LMA 2. Korpusā (K2)

«DDD2018» komunikācijas diena

Jau tradicionāli šajā pasākumā tiksies dizaina un citu nozaru studenti, kā arī tie, kuri vēl tikai plāno studēt Dizaina nodaļā, nozares profesionāļi, uzņēmēji, valsts un pašvaldību pārstāvji un tie, kurus interesē dizaina izveide un pilnveide starpdisciplinārā sadarbībā. Pasākums notiks 27. jūnijā plkst. 14.00 LMA 1. stāva zālē.

Bakalaura un maģistra programmu studentu izlaidums

28. jūnijā plkst. 15.00 un 18.00 LMA aulā.

 

Sekot līdzi Dizaina diplomandu dienu norisei iespējams pasākuma Facebook lapā. Latvijas Mākslas akadēmijas adrese — Kalpaka bulvāris 13, Rīga.