«Wchair». Publicitātes foto

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Radošo industriju inkubatorā noslēdzies jau ceturtais biznesa ideju atlases konkurss atbalsta un pakalpojumu saņemšanai radošajās nozarēs. Ceturtajā iesaukumā uzņemti 7 uzņēmumi inkubācijas un 20 biznesa ideju autori pirmsinkubācijas atbalsta programmā.

Ziņas Fold 9. maijs, 2018

Līdzīgi kā iepriekšējos iesaukumos Radošo industriju inkubatorā, starp biznesa idejām pārstāvēta modes, tekstila, interjera dizaina, mūzikas un IT nozare. Klāt pievienojušās arī jaunas un līdz šim inkubatorā nepārstāvētas nozares — produktu dizains un kino.

Pirmsinkubācijas atbalsta programmā, kas ilgst sešus mēnešus, izteikti vairāk iesniegtas biznesa idejas modes industrijā. Šajā atbalsta programmā ideju autori varēs izmantot dažādus inkubatora sniegtos pakalpojumus, tostarp konsultācijas, mācības un darbnīcas, un pārliecināties par savas idejas dzīvotspēju. Pirmsinkubācijas laikā 20 biznesa ideju autori ar Radošo industriju inkubatora atbalstu varēs noskaidrot, vai idejas ir komercializējamas un dzīvotspējīgas. Vairākas idejas pārstāv modes dizaina jomu un bērnu apģērbu un aksesuāru dizainu. Arī šajā reizē ir pievienojušies jauni, līdz šim inkubatorā nebijuši jomu pārstāvji, piemēram, ar dokumentālo kino vai papīra lietu dizainu saistītas biznesa idejas.

«Aprīļa iesaukumā, kad pirmo reizi šogad atvērām pieteikšanos Radošo industriju inkubatorā, esam uzņēmuši līdz šim vislielāko biznesa ideju skaitu kopš LIAA biznesa inkubatoru izveides 2016. gada septembrī. Liels prieks arī novērot, ka ar katru iesaukumu atbalstam piesakās arvien lielāks interesentu skaits, kas nozīmē, ka radošas idejas Latvijā netrūkst,» komentē LIAA Radošo industriju inkubatora vadītāja Liene Pērkone, atzīmējot, ka nākamais iesaukums plānots septembrī.

Inkubācijas programmā dalību ir sācis uzņēmums «Wchair» — minimālisma dizaina ergonomiskā krēsla ražotājs, kas ķermeņa svaru sadala uz trim punktiem un nodrošina mugurai dabīgo izliekumu. «Wchair» kombinācijā ar paceļamo galdu tiecas ilgtermiņā samazināt muguras sāpes, uzlabot koncentrēšanās spējas un produktivitāti.

Inkubatorā darbu uzsācis arī uzņēmums «Enme» — darbinieku apmierinātības monitoringa rīks, kas sniedz uzņēmumu vadītājiem ieskatu par darbinieku iesaisti, apmierinātību, lojalitāti un kultūru. Ar «Enme» komandu vadītāji sasniedz augstāku darba produktivitāti un mazāku darbinieku mainību, tādējādi uzlabojot arī uzņēmuma finanšu rezultātus.

Savukārt «Pik pak» rada krāsainas un praktiskas lietas no ūdensizturīgiem audumiem. Audumi ir apdrukāti ar latviešu mākslinieces–dizaineres zīmētiem motīviem.

Inkubācijas atbalsta programmā uzņemta arī latviešu indīroka grupa «Carnival Youth», ko veido Roberts Vanags un brāļi Edgars un Emīls Kauperi. «Carnival Youth» ir viena no veiksmīgākajām jaunās paaudzes grupām ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā. Kā atzīst paši grupas dalībnieki, «Carnival Youth» attīstība un izaugsme prasa ne tikai radošo talantu, bet arī iemaņas uzņēmējdarbībā, kuras grupa plāno saņemt Radošo industriju inkubatorā.

Radošo industriju inkubatora ceturtajā iesaukumā uzņemts uzņēmums «Ko tu elpo», kas attīsta ventilācijas risinājumus nākotnes telpām, lai daba var ienākt pilsētā. Par gaisa attīrīšanu un mitruma līmeņa regulāciju rūpēsies Latvijā radīts biofiltra materiāls, kas vienlaikus kalpo kā labvēlīga vide plašai augu sugu audzēšanai. Produktu var izmantot kā dizaina priekšmetu zonu atdalīšanai vai kā zaļo sienu.

Uzņēmums «K&A Business» ražo galda spēli «Kontinentu medības», kurā spēlētāji atbild uz erudīcijas jautājumiem par visiem pasaules kontinentiem dažādās kategorijās (ģeogrāfija, kultūra, vēsture, sports, globāli). Galda spēles izstrādātāji «Kontinentu medības» veidojuši ģimenēm un kompānijām, kam patīk pavadīt laiku kopā, vienlaikus iemācoties ko jaunu par pasauli.

«Those Guys» projektē un izstrādā interaktīvas un kinētiskas instalācijas, nestandarta gaismu iekārtas, attālināti vadāmus scenogrāfijas elementus, kā arī veic pasākumu atmosfēras projektēšanu un gaismu dizaina izveidi. «Those Guys» nodrošina pilnu projekta realizāciju — no idejas līdz izstrādātam produktam.

Nākamā uzņemšana LIAA biznesa inkubatoros plānota 2018. gada rudenī. Kā ierasts, LIAA Radošo industriju inkubators īsi pirms uzņemšanas rīkos informatīvus pasākumus, kuru laikā skaidros pieteikšanās procesu un ieguvumus no dalības inkubācijas un pirmsinkubācijas atbalsta programmās. Informācija par gaidāmajiem pasākumiem tiks publicēta inkubatora Facebook lapā un LIAA mājaslapā.

Jau ziņots, ka 2016. gada septembrī LIAA izveidoja 15 biznesa inkubatorus visā Latvijā, kuru darbība finansēta ERAF projekta «Reģionālie biznesa inkubatori un radošo industriju inkubators» ietvaros. Vairāk par projektu, atbalsta programmām un iespējām pieteikties kādā no inkubatoriem iespējams uzzināt LIAA mājaslapā.