Austrālijas Nacionālā galerija. Foto — Thennicke (CC)

5. jūlijā mūzikas, mākslas un arhitektūras cienītāji aicināti apmeklēt lekcijas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, kurās uzstāsies viesi no Austrālijas — latviešu izcelsmes arhitekts Andrejs Andersons un komponiste Rozalinda Peidža. Šis pasākums ievadīs mākslinieka Imanta Tillera personālizstādi «Ceļojums uz nekurieni».

Ziņas Fold 4. jūlijs, 2018

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas konferenču zālē 5. jūlijā plkst. 14.00 notiks komponistes Rozalindas Peidžas (Rosalind Page) lekcija «Esamība un laiks», kurā viņa pastāstīs par savu skatījumu uz viena no pasaulē pazīstamākajiem Austrālijas mūsdienu gleznotāja Imanta Tillera daiļradi. Viņa aizvedīs klausītājus ceļojumā no vizuālā uz audiālo, izmantojot vēstures un naratīva, personīgā un episkā saplūšanu, interpretējot šo jēdzienu attiecības laikā un telpā.

Tillera un Peidžas tikšanās atklājusi kopīgas intereses mākslā, mūzikā un filozofijā. Viņu dialoga rezultāts ir skaņdarbu sērija, kas tapusi laikā no 2011. gada līdz šodienai: «Esamība un laiks I (Lacrimae rerum), II (Tabula rasa), III (Paradiso)» klavierēm, čellam un klarnetei, «Infinite Distances» stīgu kvartetam un skaņdarbs korim «Horizonts», ko Peidža radījusi speciāli Latvijas Radio korim Imanta Tillera izstādes atklāšanai Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

Savukārt pasākuma otrajā daļā plkst. 15.00 ar lekciju «Austrālijas muzeju arhitektūra» uzstāsies latviešu izcelsmes austrāliešu arhitekts Andrejs Andersons (Andrew Andersons). Lektors ir daudzu sabiedrisko ēku un privātu projektu autors gan Sidnejā, gan citviet Austrālijā. Starp viņa ievērojamākajiem darbiem jāatzīmē Austrālijas Nacionālās galerijas ēkas iezemiešu mākslas spārna piebūve, Kanberas Parlamenta ēkas piebūve, Jaundienvidvelsas štata valsts bibliotēka, Sidnejas teātris un Sidnejas pilsētas koncertzāle «Angel Place».

Lekcijas apmeklētāji plašāk uzzinās par Austrālijas muzeju vēsturi un arhitektūru. Šobrīd, kad Latvijā aktīvi norisinās darbs pie jaunu muzeju un mākslas telpu izveides, Andrejs Andersons dalīsies pieredzē, kā Austrālijā notiek vēsturisku ēku pārtapšana par muzeju, kas piemērots mūsdienu vajadzībām, īpašu uzmanību pievēršot tam, kādā veidā tiek savienotas muzejiem nepieciešamās funkcijas ar to dizainu, formu un tēlu. Latvijā Andersons līdzdarbojies skiču projekta izstrādē viesnīcai «Neiburgs» Vecrīgā, kā arī veidojis pamatzīmējumus viesnīcai «Bergs».

 

Lekcijas notiks 5. jūlijā no plkst. 14.00 LNMM konferenču zālē, Jaņa Rozentāla laukumā 1. Abas lekcijas notiks angļu valodā bez tulkojuma. Ieeja — bez maksas.