Dizaina filmu festivāla 2018 vizuālā identitāte — Natalī Čavarija

3. un 4. augustā Kuldīgā norisināsies ikgadējais Dizaina filmu festivāls, kura programmu veido «Kino Bize» sadarbībā ar Kuldīgas Mākslinieku rezidenci. Tā ietver labāko jauno kino, kas veltīts dizainam un mākslai, kā arī lekciju, radošo darbnīcu un ballītes Ventas krastā.

Ziņas Fold 27. jūlijs, 2018

Pirmā Dizaina filmu festivāla diena būs veltīta mākslas pasaulei, tās aizkulisēm un vietai sabiedrībā, bet otrajā dienā «Riga TechGirls» lekcijā, sarunās un filmu programmā interesenti varēs iepazīties ar plašāka sociāla konteksta tēmām un jaunāko tehnoloģiju klātesamību, kas tiecas ietekmēt mūsu sadzīvi visdažādākajos veidos.

Dizaina filmu festivāls 3. augustā plkst. 19.00 Kuldīgas Mākslinieku rezidencē tiks atklāts ar Baltijas pirmizrādi Nataniela Kāna 2018. gada filmai «Visam ir cena» (The Price of Everything, 2018), kas, pētot laikmetīgās mākslas pasaules labirintus, apskata mākslu un radošumu produktu un pakalpojumu laikmetā. Filma cenšas dinamiskiem un intriģējošiem paņēmieniem atsegt mīklaino pasauli un noskaidrot, vai mēs piedzīvojam mākslas krīzi laikā, kad tā ir kļuvusi drīzāk par elitāru šovu. Turpat plkst. 21.00 Kannu kinofestivālā godalgotajā filmā «Sejas, ciemi» (Faces, Places, 2017) ir iemūžināts slavenās kinorežisores Anjēzes Vardas un fotogrāfa JR ceļojums pa maziem ciemiem Francijā, lai sastaptu cilvēkus, fotografētu viņus un turpat mazpilsētas ielās vai lauka vidū izlīmētu palielinātos fotouzņēmumus.

Iestājoties tumsai, plkst. 23.00 brīvdabas kinoteātrī «Goldingen Knight Cinema» tiks demonstrēta filma «Mauricio Katelāns: tūlīt būšu atpakaļ» (Maurizio Cattelan: Be Right Back, 2016), kurā režisore Maura Akselroda apbrīnojami ierokas Mauricio Katelāna provokatīvajā un vienreizējā karjerā, intervējot kuratorus, kolekcionārus, viedokļu līderus un bijušās draudzenes, lai atklātu, kā darbojas mākslinieks, kura darbi turpina apburt un mulsināt. Pēc seansa skatītāji ir aicināti uz vakara noslēgumu kafejnīcā «Rezidence Kafe Venta» ar mūziku un sarunām.

Sestdien, 4. augusta pēcpusdienā pl. 14.00 programmu uzsāks radošā darbnīca ģimenēm Kuldīgas Mākslinieku rezidencē. Plkst. 16.00 ar lekciju par tehnoloģiju klātesamību mūsdienu procesos un to nozīmi uzstāsies «Riga TechGirls» pārstāve Alise Dīrika.

Pēc lekcijas turpat Kuldīgas Mākslinieku rezidencē tiks demonstrētas divas filmas, kas no dažādiem sociāliem un politiski ekonomiskiem skatupunktiem pievērsīsies pastāvošiem fenomeniem, kas būtiski ietekmē šī brīža sadzīvi lielākajā daļā pasaules un nosaka nākotnes attīstības scenārijus.

Plkst. 17.00 tiks rādīta filma «Noslīgt datos» (You’re Soaking in It, 2017), kas atklāj aizkulises procesiem, kā tiek iegūta personīgā informācija no mūsu tālruņiem, datoriem, lai veidotu reklāmas, kas ietekmē mūsu izvēles tieši tajā brīdī, kad esam tam visvairāk gatavi. 19.00 filma «Bezmaksas pusdienu sabiedrība» (Free Lunch Society: Come Come Basic Income, 2017) sniegs padziļinātu ieskatu par garantēta minimālā iztikas minimuma idejām un meklēs skaidrojumus, iespējas un pieredzes, kā to ieviest.

Paralēli Dizaina filmu festivālam Kuldīgā norisinās vairāki Starptautiskās fotogrāfijas vasaras skolas (ISSP) rīkotie notikumi, kurus var apvienot ar festivāla apmeklējumu.

Dizaina filmu festivāla noslēguma seansā tiks demonstrēta filma «Slava sēram» (Brimstone & Glory, 2017) par mazu pilsētu Meksikā, kur katru gadu par godu Svētajam Sanhuanam vairāki desmiti ģimeņu rīko unikālas pirotehnikas svinības ar milzu uguņojošiem buļļiem.

 

Dizaina filmu festivāla programma tiks demonstrēta Kuldīgas Mākslinieku rezidences ierīkotajā kinozālē (ieejas maksa 2,50 eiro), Pils ielā 2, Kuldīgā. Brīvdabas seansi bez maksas norisināsies turpat līdzās — pilsētas dārza kinoteātrī «Goldingen Knight Cinema». Filmas tiks izrādītas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā. Pilna festivāla programma un plašāka informācija pieejamas «Kino Bize» mājaslapā.