Ted Noten. Publicitātes foto

Līdz 13. novembrim galerijā «Putti» apskatāma starptautiska izstāde «Pērļu metamorfozes laikmetīgajās un konceptuālajās rotās», kurā piedalās rotu mākslinieki no visas pasaules, kā arī pazīstami rotkaļi no Latvijas.

Ziņas Fold 23. oktobris, 2018

Savienojumā ar dažādiem neierastiem materiāliem ­­— plastmasu, koku, sveķiem, ādu, papīru — izstādē redzamās pērļu rotas iegūst mūsdienīgu veidolu. «Materiālu izvēle ir kā spēle, kas klasisko un nepārprotamo pērli izceļ un ļauj tai atspīdēt šodienas gaismā,» izstādi raksturo mākslas galerijas «Putti» pārstāvji. Rotu māksliniece Karolīna Dentere (Carolin Denter) no Vācijas stāsta par pērles rakstura atklāšanu: «Agrāk es pērles pazinu tikai no vecām dāmām un snobiem, tās man asociējās ar garlaicību un senilu sajūtu. Bet studiju gados, kad es sāku ar tām strādāt, sapratu, ka tās ļoti ātri zaudē savu putekļaino auru brīdī, kad tiek apvienotas ar citiem materiāliem. Konceptuālajā rotā pērles atdzīvojas, ja ar tām strādā nekonvencionāli.» Savukārt itāļu rotu meistars Džidži Mariani (Gigi Mariani), kurš izstādē pārstāvēts ar pieciem darbiem, tiem iedvesmu radis pērles rašanās fenomenā: «Austere, lai pasargātu sevi no svešķermeņa, rada pērli. Pērle ir brūces dziedniece. Tēlaini izsakoties, tie ir atkritumi, kas kļūst par kaut ko vērtīgu un dārgu.»

Izstādē apskatāmi Eiropas, Japānas, Taivānas un Brazīlijas rotu mākslinieku darbi. Latviju pārstāv rotkaļi Andris Lauders, Guntis Lauders, Anita Sondore, Maija Vītola, Māris Auniņš, Māris Šustiņš, Paula Treimane, Valdis Brože un Zane Vilka, kā arī latviešu gleznotāja Frančeska Kirke. Izstādes konceptu un scenogrāfiju radījis dizaineru tandēms «Mareunrol’s».

 

Starptautiskā izstāde «Pērļu metamorfozes laikmetīgajās un konceptuālajās rotās» līdz 13. novembrim skatāma mākslas galerijā «Putti», Peitavas ielā 5, Rīgā. Vairāk par izstādi un tās autoriem iespējams uzzināt «Putti» mājaslapā.