Festivāla vizuālā identitāte — Zigmunds Lapsa

No 6. līdz 13. oktobrim jau sešpadsmito reizi Rīgā norisināsies nepieradinātās mūzikas festivāls «Skaņu mežs». Šogad daudzveidīgo festivāla programmu veido astoņpadsmit priekšnesumi, un starp gaidāmajiem mūziķiem ir leģendārās indīroka grupas «Sonic Youth» līderis Tērstons Mūrs (Thurston Moore), ambientās mūzikas klasiķis Viljams Basinskis (William Basinski)un franču komponists Tristans Miraijs (Tristan Murail).

Ziņas Fold 5. oktobris, 2018

Festivāls «Skaņu mežs» tiks atklāts 6. oktobrī ar bezmaksas koncertvakaru mākslas muzejā «Rīgas Birža», kurā tiks atskaņots Maskavas komponista Dmitrija Kurļandska (Дмитрий Курляндский) stīgu kvartets «Dolce Stil Nuovo». Skaņdarbs ir pasūtījums un savu pirmatskaņojumu jau jūlijā pieredzēja koncertsērijā «Skaņu meža jaundarbi Latvijas valsts simtgadei». Koncertā ar solopriekšnesumu uzstāsies pasaulslavenais bundzinieks Vladimirs Tarasovs (Vladimir Tarasov), tumšās ambientās mūzikas māksliniece Daina Dieva un «N1L» ― Berlīnē dzīvojošā skaņu mākslinieka Mārtiņa Roķa eksperimentālās ritmiskās mūzikas projekts. Pirmo «Skaņu meža» koncertvakaru noslēgs performanču māksliniece un eksperimentālā vokāliste «Eartheater», kuras pēdējais albums «IRISIRI» tapis ievērojamās elektroniskās mūzikas izdevniecības «PAN» paspārnē.

Festivāla piesātinātāko centrālo koncertvakaru 12. oktobrī mūzikas namā «Daile» atklās latviešu pianists un komponists Rūdolfs Macats, kurš uzstāsies ar abstraktu solo priekšnesumu. Viņam sekos šī gada festivāla goda viesis Tristans Miraijs, kurš atzīts par spektrālisma pamatlicēju. Miraija stīgu kvartetu «Sogni, Ombre Et Fumi» izpildīs franču ansamblis «Quatuor Diotima». Koncertā uzstāsies arī minimālisma komponiste Katerina Barbjeri (Caterina Barbieri), eksperimentālais reperis «Busdriver» no Losandželosas, industriālās mūzikas un drīmpopa duets «NAKED», kā arī instrumentālā pašmāju grupa «TESA». Īpašs vakara notikums būs izcilā ģitārista un grupas «Sonic Youth» līdera Tērstona Mūra duets ar zviedru eksperimentālās mūzikas multimākslinieku Matsu Gustavsonu (Mats Gustafsson). Abu mūziķu performances apvieno brīvo improvizāciju, avangarda metālu, trokšņu mūziku un roku.

Festivāla programmu 13. oktobrī turpat, mūzikas namā «Daile» turpinās latviešu komponistes Lindas Leimanes audiovizuālā performance. Koncertā uzstāsies arī daudzu gaidītais, pasaulslavenais ambientās mūzikas klasiķis Viljams Basinskis (William Basinski), kurš ir viens no šīs eksperimentālās mūzikas formas atzītākajiem mūsdienu pārstāvjiem. Vakaru turpinās drīmpopa mūziķe un vizuālā māksliniece «Grouper», kura kā vienu no saviem iedvesmas avotiem min Basinska ambiento mūziku. Gaidāma arī «Grammy» balvai nominētā mikrotonālās improvizācijas vijolnieka un altista Meta Maneri (Mat Maneri) uzstāšanās. Maneri pirmo reizi uz skatuves kāps kopā ar portugāļu brīvās improvizācijas apvienību  «RED Trio». Vakaru noslēgs ritmiskās mūzikas programma ar dīdžeju setiem tumšā tehno meistara «Regis» un «footwork» žanra pārstāvja «RP Boo» izpildījumā.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā norisināsies festivāla «Skaņu mežs» izglītojošo pasākumu programma. 11.oktobrī gaidāma Meta Maneri mikrotonālās improvizācijas meistarklase, savukārt 12. oktobrī muzikologs Dāvis Eņģelis vadīs publisku interviju ar Viljamu Basinski. Izglītojošo pasākumu programma ir bez maksas, un piedalīties aicināti kā mūziķi, tā arī citi interesenti.

Festivāla «Skaņu mežs» koncerti norisināsies mūzikas namā «Daile», Kr. Barona ielā 31, un mākslas muzejā «Rīgas Birža».  Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties «Biļešu Servisa» kasēs. Pilna pasākumu programma un plašāka informācija par māksliniekiem atrodama festivāla mājaslapā.