Attēls — Elīna Brasliņa

Animācijas studijā «Atom Art» tapusi režisora Edmunda Jansona Latvijas simtgadei veltītā filma «Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi», kuras māksliniece ir Elīna Brasliņa. No 1. februāra tā būs skatāma kinoteātros visā Latvijā.

Ziņas Fold 24. janvāris, 2019

Ģimenes animācijas filma «Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi» ir aizraujošs piedzīvojumu stāsts par neparastu draudzību starp runājošiem suņiem un bērniem, kuri tic brīnumiem un nebaidās uzdrīkstēties. Notikumi risinās vienā no Rīgas noslēpumainākajiem rajoniem — Maskačkā —, kur vasaras brīvlaikā pie savas māsīcas Mimmi ciemojas puisēns Jēkabs. Tur pilsētas centra puika iepazīstas ar Maskačkas runājošajiem suņiem, un viņi piekrīt iesaistīties bērnu plānā nosargāt apkaimes parku, kuru uzņēmējs Rausis grasās pārvērst par bezpersonisku debesskrāpju kvartālu. Tā sākas neticami piedzīvojumi ar kopīgi izstrādātu slepenu plānu, draudzības pārbaudi un pakaļdzīšanos.

Animācijas filmas sižets balstīts Luīzes Pastores grāmatā bērniem «Maskačkas stāsts» (izdevniecība «Neputns», 2013), kas saņēmusi Latvijas Literatūras gada balvu, kā arī pērn izdota angļu valodā («Dog Town», izdevniecība «FireFly Press»).

Filmas režisoram un animācijas studijas «Atom Art» dibinātājam Edmundam Jansonam šī ir pirmā pilnmetrāžas animācijas filma. Uzņemot virkni īsfilmu, viņš piedalījies dažādos konkursos, saņemot arī vairākus apbalvojumus. Iepriekšējā Jansona režisētā animācijas filma «Bize un Neguļa» (2017) ieguvusi trīs Lielos Kristapus un galvenās balvas nozīmīgos starptautiskos animācijas filmu festivālos.

«Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi» scenārija autori ir Līga Gaisa un Edmunds Jansons, māksliniece — meistarīgā grāmatu ilustratore Elīna Brasliņa, animators — Mārtiņš Dūmiņš, skaņu režisors — Ģirts Bišs. Mūziku filmai komponējis Kršištofs Aleksandrs Jančaks (Krzysztof Aleksander Janczak, Polija).

Lomas ierunājuši pazīstami latviešu aktieri, tostarp Andris Keišs, kurš iedziedājis arī Edgara Šubrovska sarakstīto «Maskačkas himnu».

Filma tapusi Nacionālā kino centra programmas «Latvijas filmas Latvijas simtgadei» ietvaros sadarbībā ar Polijas animācijas studiju «Letko», un ir saņēmusi Nacionālā kino centra, Polijas filmu institūta un «Radošā Eiropa» programmas «Media» finansējumu. No 1. februāra filma būs skatāma kinoteātros visā Latvijā.

FOLD filmu par «Atom Art» un Edmunda Jansona darbu iespējams noskatīties šeit.