Publicitātes foto

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) oranžērijā līdz 10. februārim apskatāma laika pārbaudi izturējušu «Ikea» mēbeļu un interjera priekšmetu izstāde, kuras eksponāti radīti aizvadīto 75 gadu laikā.

Ziņas Fold 29. janvāris, 2019

Pagājušajā piektdienā ar diskusiju, kurā piedalījās arhitekte, žurnāliste un LNB Izstāžu centra vadītāja Ieva Zībārte, «Ikea» komunikācijas un interjera dizaina nodaļas vadītāja Baiba Freija, antropologs Viesturs Celmiņš un dizainere un teorētiķe Liene Jākobsone, LNB oranžērijā tika atklāta 1943. gadā dibinātā uzņēmuma «Ikea» 75 gadu jubilejai veltīta izstāde. Atklāšanā pārskatu par interjera dizaina attīstību Latvijā sniedza Ieva Zībārte, kura rezumē: «Senatnē visa interjera iekārta tika izgatavota ar rokām pašu sētā vai pie tuvākās apkārtnes amatniekiem. Mēbeles darināja no koka, tekstilu no vilnas un lina, un šādus amatnieku darinājumus joprojām redzam mūsdienu interjerā. Padomju laikā rokdarbu prasmes tika liktas lietā, lai pašu spēkiem izgatavotu žurnālos noskatītas lietas, ko tolaik nevarēja nopirkt veikalā. Skandināvu dizains mūsdienu Latvijā ir populārs, pateicoties mūsu līdzīgajam mantojumam, bet «do it yourself» kultūra ir daļa no zaļā dzīvesstila.»

Pašā ekspozīcijā apskatāmas «Ikea» retro dizaina ikonas, kas tapušas 1950.–1960. gados, koši un izteiksmīgi 1970.–1980. paraugi, kā arī minimālismā ieturēti 1990.–2000. gadu izstrādājumi. Izstādē redzamas pārmaiņas, kas laika gaitā skārušas mēbeļu ārējo veidolu un ražošanas tehnoloģijas, tāpat iespējams uzzināt par to autoriem. Priekšmetu vidū ir dizainera Jilisa Lundgrēna (Gillis Lundgren) 1955. gadā radītais galdiņš «Lövbacken», kas cita starpā bija pirmā mēbele, kurai tika piemērota «Ikea» plakanā iepakojuma koncepcija. Turpat atrodams arī krēsls «Järpen», kas tagad pazīstams ar «Raane» nosaukumu. Polsterējumu aizvietojot ar metāla stiepļu pinumu, dizainera Nīlsa Gammelgorda (Niels Gammelgaard) projektētā mēbele, kuras ražošana tika uzsākta 1983. gadā, mainīja sabiedrības priekšstatus par to, kādam jābūt atpūtas krēslam.

 

«Ikea» 75. jubilejas izstāde «Leģendas atgriežas» līdz 10. februārim apskatāma LNB oranžērijā, Mūkusalas ielā 3, Rīgā.