Foto — «The Cool Couple»

Līdz 10. aprīlim interesenti aicināti pieteikties Starptautiskajai Fotogrāfijas vasaras skolai (ISSP) 2019, kuras tēma šogad būs «Fotogrāfija un pasaule». ISSP 2019 notiks no 12. līdz 20. jūlijam jaunā vietā — Zaļenieku muižā Jelgavas novadā.

Ziņas Fold 14. marts, 2019

ISSP aizsākās 2006. gadā un atzīta par Eiropā labāko fotogrāfijas vasaras skolu — tai katru gadu konkursa kārtībā piesakās arvien vairāk fotogrāfu un vizuālo mākslinieku no visas pasaules. Vasaras skolai kļūstot arvien starpdisciplinārākai, šogad fotogrāfija tiks aplūkota kā potenciāls līdzeklis pozitīvām pārmaiņām mūsdienu pasaulē. Sešās meistarklasēs un intensīvā pavadošajā programmā — mākslinieku prezentācijās, lekcijās, diskusijās, portfiolio skatēs — vasaras skolas dalībnieki pētīs veidus, kā fotogrāfija un māksla var iesaistīties aktuālos sociālos, politiskos un ekoloģiskos procesos un veicināt pārmaiņas sabiedrībā.

ISSP 2019 piedāvā sešas starptautiski atpazīstamu fotogrāfu un jomas profesionāļu meistarklases: «Kamera kā politisks aparāts» Metjū Aselina (Mathieu Asselin) un Serdžio Valencuela Eskobedo (Sergio Valenzuela Escobedo) vadībā, «(Iz)veidojot attēlus kopā: fotogrāfija un sadarbība» Entonija Luvera (Anthony Luvera) un Vincena Bēkmana (Vincen Beeckman) vadībā, «Astronauti pret dzejniekiem: utopija, distopija un vizuālā ekoloģija» («The Cool Couple»), «Personīgais kā politisks» Natašas Karuanas (Natasha Caruana) vadībā, «Fotogrāfija un rituāls: stāstošais aparāts» ar Alfonso Boragonu (Alfonso Borragán) un «Stāstu veidošana kā sociālo pārmaiņu rīks» ar Tanju Habdžuku (Tanya Habjouqa).

Uzaicināto ekspertu vidū ir arī mākslinieki, aktīvisti un pētnieki Dveins Maikls (Duane Michals), Džulians Stalabrass (Julian Stallabras), Džons Džordans (John Jordan), «Forensic Architecture», «Arab Image Foundation» un citi.

ISSP 2019 noslēgumā paredzēta konference ar pop–up izstādēm, performancēm, instalācijām un manifestiem, kas apkopos darbnīcu rezultātus. Vasaras skolas laikā taps arī publikācija, ko veidos fotogrāfs Niko Baumgartens (Nico Baumgarten) un grafikas dizainers Nikolass Polli (Nicolas Polli).

ISSP oficiālā valoda ir angļu. Lai pieteiktos dalībai Vasaras skolā, padziļināti un aktīvi jāinteresējas par fotogrāfiju kā mākslas izteiksmes līdzekli, kā arī jāsagatavo portfolio ar personīgajiem projektiem. Šogad aicināti pieteikties arī citu disciplīnu pārstāvji, kuru prakse skar mākslas un sabiedrības mijiedarbību. 72 Vasaras skolas dalībniekus, 12 katrā meistarklasē, izvēlēsies starptautiska žūrija: Elena Vanineti (Elena Vaninetti, «YET Magazine»), Eriks Vrūns (Erik Vroons, «GUP Magazine»), Agata Bāra  (Agata Bar, «NOOR Images») un Krištofs Čandrovičs (Krzysztof Candrowicz, Lodzas Fotofestivāls, Hamburgas Fotogrāfijas triennāle, Porto Biennāle).

Dalībniekiem no Latvijas ir iespēja pieteikties subsidētai dalības maksai — vienu mācību stipendiju pilnā apmērā finansē «VV Foundation». Pieteikšanās ISSP 2019 turpinās līdz 10. aprīlim. Plašāka informācija pieejama skolas mājaslapā.