Publicitātes attēls

Kultūras ministrija ir izsludinājusi metu konkursu par Latvijas ekspozīcijas idejas koncepciju un īstenošanu Venēcijas biennāles 17. Starptautiskajā arhitektūras izstādē, kas norisināsies 2020. gadā. Konkursa mērķis ir izvēlēties saturiski augstvērtīgāko dizaina risinājumu Latvijas ekspozīcijas īstenošanai, lai reprezentētu Latvijas un pasaules laikmetīgās arhitektūras aktuālos procesus. Piedāvājumi jāiesniedz līdz šī gada 16. septembrim.

Ziņas Fold 22. jūlijs, 2019

Venēcijas arhitektūras biennāle ir vērienīgākā un prestižākā arhitektūras izstāde pasaulē. Latvija ar nacionālo ekspozīciju Venēcijas arhitektūras biennālē piedalās kopš 2002. gada. 2016. gadā pirmo reizi arhitektūras un mākslas biennāļu vēsturē «Palasport Arsenale» hallē bija skatāms Latvijas, Lietuvas un Igaunijas arhitektu kopīgi veidotais Baltijas paviljons, savukārt pērn Latviju biennālē ar ekspozīciju «Together and Apart» pārstāvēja starpdisciplināra kuratoru komanda — urbāniste, FOLD direktore Evelīna Ozola, arhitekts Matīss Groskaufmanis, scenogrāfe Anda Skrējāne un Latvijas Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņa.

Venēcijas biennāles 17. Starptautiskā arhitektūras izstāde notiks no 2020. gada 23. maija līdz 29. novembrim. Tās kurators ir Hašims Sarkis (Hashim Sarkis) — arhitektu biroja «Hashim Sarkis Studios» vadītājs, Arhitektūras un pilsētplānošanas skolas dekāns Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā, 2016. gada Venēcijas biennāles žūrijas loceklis un vairāku arhitektūras vēstures un teorijas grāmatu autors. Viņa izsludinātā 2020. gada biennāles tēma ir «How will we live together» («Kā mēs dzīvosim kopā»). Savā vēstījumā Hašims Sarkis aicina arhitektus domāt par nākotnes telpisko vidi un dzīvošanas modeļiem kontekstā ar politiskām un ģeogrāfiskām atšķirībām, ekonomisko nevienlīdzību, migrācijas procesiem pasaulē, virtuālo un fizisko vidi, kā arī dažādu vietējo kopienu vajadzībām. Biennāles kurators rosina nacionālās dalībvalstis un šo valstu arhitektus un kuratorus domāt par dažādu profesiju pārstāvniecību — mākslinieku, būvnieku, politiķu, žurnālistu, zinātnieku un ikviena pilsoņa aktīvu iesaisti.

«Pasaulē arvien spilgtāk parādās izteikts duālisms. Šķirtne starp esošajiem un vēlamajiem dzīves apstākļiem dažādās planētas daļās būtiski atšķiras,» tēmas izvēli skaidro biennāles prezidents Paolo Barata (Paolo Baratta). «Mēs ceram, ka Hašima Sarkis pētījumi un individuālās dalībvalstis ne tikai ilustrēs to atšķirīgās realitātes, tendences un konfliktus, bet arī ļaus iztēloties pasauli, kura cīnās ar šīm problēmām, jo sevišķi arhitektūru, kas domā, sapņo un īsteno jaunus risinājumus.»

Iesniegtos pieteikumus vērtēs konkursa žūrijas komisija, kuras sastāvā ir arhitektu biroja «Didrihsons arhitekti» vadītājs un Nacionālās arhitektūras padomes priekšsēdētājs Gatis Didrihsons, arhitektu biroja «Ēter» līdzdibinātāja, Baltijas paviljona līdzkuratore Venēcijas arhitektūras biennāles 15. Starptautiskajā arhitektūras izstādē Dagnija Smilga, arhitektūras platformas «a4d.lv» galvenais redaktors Artis Zvirgzdiņš, arhitekte un Latvijas Arhitektu savienības padomes locekle Gunta Grikmane un dizaina biroja «H2E» vadošā dizainere, Latvijas Mākslas akadēmijas profesore Ingūna Elere.

Ar konkursa nolikumu par Latvijas ekspozīcijas īstenošanu Venēcijas arhitektūras biennālē var iepazīties Kultūras Ministrijas mājaslapā, savukārt plašāka informācija par 2020. gada Venēcijas arhitektūras biennāles tēmu un organizāciju ir pieejama Venēcijas biennāles interneta vietnē.