Foto — Ēriks Božis

Arhitektu birojs «Didzis Jaunzems Arhitektūra» aizvadītajā vasarā jau otro reizi piedalījās ainavu arhitektūras festivālā «Annecy Paysages», kas norisinās Eiropas dārzos Ansī pilsētā Francijā. Pinumu paviljons, kas tapis, apvienojot laikmetīgu dizainu un tradicionālu amatniecību, ir vasarīga telpa atpūtai un meditācijai.

Ziņas Fold 22. septembris, 2020

Paviljons saplūst ar apkārtējo ainavu un veido noēnotu telpu, kurā parka apmeklētāji var patverties no karstās vasaras saules. No paviljona paveras brīnišķīgi skati uz apkārtējo dabu, un ažūrā konstrukcija veido dinamiskus ēnu rakstus zālājā.

 

Paviljons veidots, izmantojot koka režģa čaulas (grid shell) tehniku un pārklāts ar 262 konusveidīgiem klūgu groziem, kurus veidojuši latviešu amatnieki. Režģa trīsstūrveida tīkls vispirms sastiprināts plakans uz zemes, tad tā vidusdaļa pacelta vajadzīgajā augstumā, bet stūri iespīlēti tā, lai iegūtu galīgo arkveida formu. Nesošā koka konstrukcijai izmantoti priedes koka dēļi sešos slāņos, kas stiprināti ar skrūvēm krustpunktos. Lai nodrošinātu koka lokanību, uzbūves laikā struktūra tika laistīta ar ūdeni. Laika gaitā koka konstrukcijas un pinumi iegūs dabisku pelēku nokrāsu un vēl vairāk saplūdīs ar apkārtējo dabu.

 

Paviljona autori: «Didzis Jaunzems Arhitektūra» — Didzis Jaunzems, Ksenia Sapega. Uzbūve: «IXI». Pinumi: «Pinumu pasaule».