Foto — «Dd studio»

2020. gada beigās noslēdzās piecus gadus ilgusī Rīgas Stradiņa universitātes jaunā Anatomijas muzeja izveide. Tas iekārtots atjaunotā 19. gadsimta stallī Rīgas klusajā centrā, un muzeja iespaidīgā kolekcija atklāj stāstus par cilvēka fizioloģiju un tās izpētes vēsturi Latvijā. Jauno ekspozīciju projektējusi izstāžu dizaina studija «Dd studio».

Ziņas Fold 1. februāris, 2021

Anatomijas muzeja kolekcija veidojusies 20. gadsimta 20.–30. gados un lielā mērā saglabājusies nemainīga līdz mūsdienām. Tās kodols ir preparāti, ko tā laika anatomi izgatavoja mācību vajadzībām, kā arī pētniecības nolūkos. 2015. gadā Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) pieņēma lēmumu atjaunot muzeju, pārvietot to uz jaunām telpām un izveidot tajās mūsdienīgu ekspozīciju, kas stāstītu par anatomiju, ārsta profesiju un medicīnas vēsturi Latvijā.

 

Atjaunotajā muzejā vēsturiskā kolekcija ir papildināta ar multimediāliem un interaktīviem risinājumiem, ļaujot ikvienam saprotamā veidā iepazīt cilvēka orgānu sistēmas un anatomiju. Muzeja ekspozīcija nākotnē kalpos arī kā studiju un pētniecības vieta medicīnas studentiem un Latvijas skolu skolēniem.

«Ekspozīcijas vizuālais tēls ir veidots tā, lai asociētos ar 20. gadsimta vidus medicīnas iestāžu interjeriem, kādi tie redzami tā laika fotogrāfijās. Muzeja kolekcija ir bagāta un izvietota salīdzinoši nelielās telpās. Tāpēc ekspozīcija ir fokusēta uz autentiskajiem eksponātiem, kuri turklāt ir emocionāli un vizuāli ļoti iespaidīgi,» norāda «Dd studio» radošā komanda.

 

Eksponātiem līdzās vitrīnās ir izvietoti digitālie mediji, piemēram, caurskatāmie ekrāni. Ekspozīcijai ir radīts arī virtuālais gids, kurš piedāvā saistošu vizuālu materiālu par interesantākajiem eksponātiem. Digitālo mediju uzdevums ir papildināt un bagātināt ekspozīcijas uztveri, tie stāsta par ekspozīcijā redzamo orgānu fizioloģisko nozīmi, kā arī kolekcijas veidošanās vēsturi, tomēr mūsdienu mediji nenomāc anatomijas muzeja unikālo atmosfēru. Muzeja augšstāvā iekārtota telpa semināriem un izveidotas konstrukcijas mainīgām ekspozīcijām.

Anatomijas muzeja kolekcijā ir aptuveni 6000 dažādu objektu. Tie ir cilvēka normālās un patoloģiskās anatomijas preparāti, embrioloģijas, teratoloģijas (iedzimtās anomālijas), salīdzinošās anatomijas kolekcijas, kā arī plašs antropoloģiskais materiāls, kas iegūts izrakumos un ekspedīcijās 20. gadsimta. 20.–30. gados. Lielākā daļa no objektiem ir izstādīti jaunajā ekspozīcijā. Ekspozīcijas kuratores ir RSU Anatomijas muzeja speciālistes Ieva Lībiete un Ilze Sirmā.

 

Anatomijas muzejs tagad atrodas Anatomikuma teritorijā esošā 19. gadsimtā celtā staļļa ēkā. Ēka laika gaitā izmantota arī kā mācību telpas un noliktava, bet tās pārbūve par muzeju bijis visai sarežģīts projekts — izbūvēts pagrabstāvs, pārbūvēts jumts un izveidotas divas jaunas piebūves. Šobrīd ēka atbilst visām mūsdienu prasībām par vides pieejamību. Ēkas pārbūves meta autors ir arhitekts Arvīds Līkops, bet būvprojektu izstrādājuši biroji «Delta Construction» un «Nams». Ēkas pārbūvi no 2018. līdz 2020. gadam īstenojis celtniecības uzņēmums «Velve».

 

Jaunais RSU Anatomijas muzejs apmeklētājiem tiks atvērts, kad to atļaus epidemioloģiskā situācija valstī.