Foto — Kristiāna Zelča

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs klajā laidis apjomīgu un bagātīgi ilustrētu Jūlija Madernieka (1870.–1955. g.) daiļradei veltītu bilingvālu rakstu krājumu «Madernieka stils». Izdevumā caur 21. gadsimta prizmu vispusīgi aplūkots mākslinieka veikums viņa laika notikumu kontekstā.

Ziņas Fold 23. aprīlis, 2021

Runājot par dekoratīvi lietišķās mākslas un dizaina attīstību Latvijā, Jūlija Madernieka vārds tiek pieminēts bieži. Tomēr mākslinieka daudzpusīgo talantu un spēju redzēt pāri laikam var izprast, tikai rūpīgi iedziļinoties viņa atstātajā mantojumā.

 

Pēc Madernieka aiziešanas mūžībā par meistara daudzpusīgo daiļradi līdz šim tapis tikai viens zinātniski pētniecisks izdevums — Ināras Novadnieces monogrāfija «Jūlijs Madernieks», ko 1982. gadā izdeva apgāds «Zinātne». Jaunais rakstu krājums aplūko mākslas un dizaina attīstības ceļus Latvijā no 20. gadsimta sākuma līdz pat šodienai, analizē nacionālās identitātes kodus un meklē analoģijas un paralēles ar Madernieka laika aktualitātēm citviet pasaulē, piedāvājot jaunu skatījumu uz mākslinieka daiļradi no 21. gadsimta perspektīvas.

 

Grāmata piedāvā iespēju iepazīties ar dažādu pētnieku atziņām un atradumiem. Mākslas vēsturniece Rūta Rinka pievēršas mākslinieka personības stāstam, kā arī apkopo un analizē mazāk pētīto meistara daiļrades šķautni — interjeru un mēbeļu projektus. Mākslas zinātniece Inta Pujāte iedziļinās Madernieka grafikas ornamentālajās metamorfozēs, bet grafikas dizainers Gatis Vanags aplūko viņa radītos burtveidolus. Mākslas vēsturniece Inese Sirica pēta Madernieka tekstilmetus un pēc viņa parauga darināto tekstiliju vēsturi, savukārt Arhitektūras muzeja vadītāja Ilze Martinsone vērtē autora devumu sava laika mākslas un dizaina globālo parādību kontekstā. Pētniece Stella Pelše veidojusi aizraujošu pārskatu par Madernieka spilgto devumu mākslas kritikā.

Rakstu krājumu sastādījušas Inese Baranovska un Rūta Rinka, dizaina autors ir mākslinieks Mārtiņš Ratniks. Grāmata veidota latviešu un angļu valodā, un tās apjoms ir 399 lappuses. Izdevums iespiests «Jelgavas tipogrāfijā». Rakstu krājums tapis, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam.

 

Izdevums papildina vērienīgo Latvijas valsts simtgades izstādi «Madernieka stils», kas 2020. gada 5. novembrī tika atklāta Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā un atzīmē latviešu lietišķās mākslas un dizaina pamatlicēja Jūlija Madernieka 150 gadu jubileju.

 

Grāmatu var iegādāties, aizpildot rēķina pieprasījuma formu. Tās cena ir 28 eiro.

2020. gada decembrī visi muzeji bija spiesti slēgt savas durvis apmeklētājiem, bet, neskatoties uz šo faktu, izstāde paspēja izpelnīties plašu skatītāju atsaucību. «Madernieka stils» ieguva Latvijas sabiedrisko mediju gada balvu «Kilograms kultūras 2020» kategorijā «Mantojums».

 

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja ekspozīcija «Madernieka stils» tiek pagarināta līdz 30. maijam. Lai gan šobrīd izstāde vēl nav apskatāma, stāsti par Jūlija Madernieka radošo daiļradi un speciālistu lekcijas, kā arī radošo darbnīcu uzdevumi pieejami digitālajās platformās. Informācija par materiāliem — muzeja mājaslapā.