Dizains un foto — Aleksejs Muraško

Arhitektu birojs «NRJA», kas šogad pārstāv Latviju Venēcijas arhitektūras biennālē, sadarbībā ar konsultāciju uzņēmumu «Levelup» ir sastādījis un izdevis grāmatu «Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai». Izdevums caur esejām, īsstāstiem, ekspertu komentāriem un ilustrācijām pēta cilvēku pretestību tehnoloģijām.

Ziņas Fold 7. jūnijs, 2021

«Logi, kurus nav iespējams atvērt; viedās sistēmas, kurās iegraužas izsalkuši dzīvnieki; ēka, kura no dzīves telpas pārvēršas par pakalpojumu, — šie ir tikai daži piemēri tehnoloģiju progresa radītajai neomulībai, ko daudzi lietotāji mūsdienās izjūt kā atsvešinošu un dehumanizējošu,» — tā sevi piesaka grāmata, kas šogad pavada Latvijas ekspozīciju Venēcijas biennālē. Vairāk kā 150 lappušu biezajā izdevumā apskatīti ērmīgu «tehnonejēdzību» piemēri, izceļot cilvēcīga skatījuma nozīmi arhitektūrā un palīdzot cilvēkiem iemācīties sadzīvot ar mūsdienu gudrajām iekārtām.

 

Grāmatas koncepts balstās pretnostatījumos — tehnooptimistisku ekspertu utopiskās vīzijas mijas ar skeptiķu pieredzēm, iezīmējot sarežģītās un bieži vien pretrunīgās attiecības starp cilvēkiem un tehnoloģijām. Arhitektūras lietotāja skatījumu izdevumā caur satīru un absurdu pārstāv Anete Konste, Marta Elīna Martinsone, Rvīns Varde un Ēriks Stendzenieks. Sadures punktiem starp cilvēku, tehnoloģiju un arhitektūru pievēršas arī vēsturnieks Mārtiņš Mintaurs, dizainere Jeļena Solovjova, filozofs Artis Svece un arhitektūras kritiķis Vents Vīnbergs. Savukārt tehnoloģiju neaizstājamajai lomai globālās klimata krīzes novēršanā izgaismo energoefektivitātes un vides eksperti Andra Blumberga, Edmunds Cepurītis, Aija Rūse un arhitekts Ervīns Krauklis.

 

Starp eseju autoriem ir arī arhitektūras teorētiķi Deivids Heimans, Daniels Bārbers, Maha Salmana un Pēters Trummers, no kura darba «Arhitektūra hiperobjektu laikā» aizgūts grāmatas un arī ekspozīcijas nosaukums. Savukārt radošās komandas līkloču ceļus noslēguma esejā komentē izdevuma redaktore Elīna Lībiete.

 

Grāmatas ilustrācijas veidojis Ivars Veinbergs, izmantojot rasēšanas programmu «AutoCad», bet izdevuma dizaina autors ir Aleksejs Muraško, kurš veidojis arī Latvijas paviljona vizuālo identitāti. Izmantojot kontrastējošus burtveidolus un pretkrāsas, izcelts grāmatas polarizētais saturs, savukārt daudzās ačgārni līmētās šķirlentes apspēlē īsstāstos aplūkoto «tehnonejēdzību» absurdo dabu.

 

Grāmata «Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai» gan latviešu, gan angļu valodā Rīgā pieejama grāmatnīcās «Mr. Page» un «Robert’s Books». Iepriekš sazinoties, grāmatu var arī nopirkt vai pasūtīt no izdevēja — arhitektu biroja «NRJA». Drīzumā izdevums būs pieejams arī Venēcijas biennāles grāmatu veikalos.

 

Grāmatas izdošanu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Kultūras ministrija un «Arctic Paper».