Paviljons «Čiekurs» — «Didzis Jaunzems Arhitektūra». Foto — Ēriks Božis

Nosaukti darbi, kas pieteikti Latvijas prestižākajam apbalvojumam arhitektūrā, kas šogad tiks piešķirts jau divdesmit sesto reizi. Ir uzsākts žūrijas darbs, izvērtējot iesniegtos darbus, un izvēlētie nominanti tiks publiski paziņoti jūlija pēdējā nedēļā. Latvijas Arhitektūras gada balvas (LAGB) apbalvošanas ceremonija norisināsies 27. augustā.

Ziņas Fold 16. jūlijs, 2021

Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteikto darbu klāsts atspoguļo šī brīža Latvijas arhitektūras vidi, galvenās tendences un nozīmīgākos procesus. Gluži tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad tiek vērtēti ne tikai objekti — ēkas, vides objekti, interjeri un ainavu arhitektūra, bet arī procesi — notikumi, izdevumi, izstādes un projekti. Papildus tam 2020. gadā tika veiktas izmaiņas konkursa nolikumā, kas arī procesiem ļauj pretendēt uz galvenās balvas iegūšanu.

 

Latvijas Arhitektūras gada balvai 2021 iesniegti tādi darbi kā, piemēram, Dziesmu svētku estrādes pārbūve Mežaparkā, Dobeles Livonijas ordeņa pils kapelas mūru konservācija un pārbūve, paviljons «Čiekurs», MAD Arhitektūras telpa un citi. Visus konkursam pieteiktos darbus iespējams apskatīt Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.

Latvijas Arhitektūras gada balvai 2021 pieteikto darbu vērtēšanu ir uzsākusi atlases žūrija: arhitekts Andris Kronbergs («Arhis Arhitekti», LAGB 2020 Grand Prix saņēmējs), 2020. gadā godalgoto objektu autori — Ilze Liepiņa («Sudraba Arhitektūra») un Oskars Vāvere («Ruume» arhitekti), arhitekte un urbāniste Evelīna Ozola, mākslinieks Ēriks Božis, rakstniece un dzejniece Inga Gaile un režisors Uģis Olte.

 

Pieteiktos darbus žūrija vērtē pēc sekojošajiem kritērijiem: ideja un koncepcija, projekta vienotība jeb viengabalainība, atbilstība projekta uzdevumam, konteksts un mērogs, rūpība un pamatīgums, kā arī sabiedriskais nozīmīgums un emocionālā iedarbība. Nominanti, kuri tālāk pretendēs uz Latvijas Arhitektūras gada balvu, tiks paziņoti publiskā pasākumā jūlija pēdējā nedēļā. Pēc šī posma darbu uzsāks fināla žūrija, kuras sastāvā būs eksperti no ārvalstīm, kā arī pārstāvis no atlases žūrijas.

 

Vairāk informācijas par Latvijas Arhitektūras gada balvu — Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.