Stenlijs Grīns. Foto — Fabrice Catérini

Jaunie fotožurnālisti līdz 7. augustam aicināti pieteikties fotogrāfa Stenlija Grīna (Stanley Greene) piemiņas balvai. Aģentūras «Noor» rīkotā stipendija radīta, lai atbalstītu talantīgus vizuālos stāstniekus, kas nebaidās runāt par sarežģītām tēmām un sekot savai iekšējai pārliecībai.

Ziņas Fold 23. jūlijs, 2021

Būdams melnādains amerikānis, fotožurnālists Stenlijs Grīns izaicināja ierastos priekšstatus un devās fotografēt negaidītas vietas, cilvēkus un stāstus: ASV rietumkrasta panku subkultūras pirmsākumus, Berlīnes mūra krišanu, 1993. gada oktobra apvērsumu Krievijā, karadarbību Afganistānā, Irākā, Sīrijā, Libānā, un Ukrainā, kā arī Pirmo Čečenijas karu. Tieši Berlīnes mūra krišana iedvesmoja viņu kļūt par fotožurnālistu, tāpēc otrā Stenlija Grīna piemiņas balva un stipendija turpina sekot fotogrāfa dzīves soļiem — šoreiz aiz kādreizējā dzelzs priekškara.

 

Šogad stipendija tiek virzīta to vizuālo stāstnieku atbalstam, kuri darbojas vai nāk no Armēnijas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Bulgārijas, Igaunijas, Ungārijas, Gruzijas, Kazahstānas, Kirgizstānas, Lietuvas, Moldovas, Polijas, Rumānijas, Krievijas, Tadžikistānas, Turcijas, Turkmenistānas, Ukrainas, Uzbekistānas un arī Latvijas. Balvas organizatori aicina pieteikties fotogrāfus un vizuālos stāstniekus, kuri strādā pie projektiem, kas savā būtībā seko Stenlija Grīna darbiem. Tiek meklēti autori, kuri dokumentē novārtā atstātas tēmas, un, tāpat kā Grīns, nebaidās paust savu viedokli par cilvēktiesībām un pārkāpt tradicionālās stāstniecības noteikumus, savā veikumā ievērojot ētikas principus.

 

Viena gada stipendija foto aģentūrā «Noor» Stenlija Grīna kolēģu vadībā ietver apmācību, atbalstu granta programmu saņemšanā un iespēju veidot kontaktus ar mediju nozares līderiem, stpendijas ieguvējam paverot ceļu jauniem profesionāliem sasniegumiem. Šī gada laikā «Noor» popularizēs un izplatīs balvas ieguvēja darbus. Uzvarētājs saņems 10 000 eiro stipendiju, līdz 2500 eiro ceļa izdevumiem reportāžu veidošanai vai izpētes darbam, kā arī «Nikon» bezspoguļu kameru un vienu objektīvu.

 

Stipendijai var pieteikties jaunie talanti, kuri vizuālajā stāstniecībā darbojas mazāk nekā desmit gadus un kuri izjūt neremdināmu vēlmi īstenot sevi fotožurnālistikā. Lai pieteiktos balvai, līdz 7. augustam jāaizpilda anketa «Noor» pieteikumu vietnē. Pieteikumam jāpievieno sava tīmekļa vietne, Instagram profils vai 20 attēli, kas atspoguļo stāstnieka darbu un stilu. Tāpat nepieciešams 2000 rakstzīmju garš projekta apraksts un 1500 rakstzīmju garš mākslinieka apraksts, kas atklāj, kāpēc pretendents vēlas būt fotogrāfs, kādas ir pretendentam interesējošās tēmas un sapņu projekts.

 

Vairāk informācijas par Stenlija Grīna piemiņas balvu un stipendiju — «Noor» mājaslapā.