Attēls no filmas «Četri balti krekli»

Klajā nākusi jauna mobilās aplikācijas «Kino pastaiga» versija, kas divdesmit trijos maršruta pieturpunktos piedāvā iespēju iepazīties ar dažādu laiku latviešu filmām un ieraudzīt Rīgu kino mākslinieku acīm. Kadrus no filmu uzņemšanas papildina to veidotāju un mūsdienu ekspertu komentāri par filmu nozīmi Latvijas kino vēsturē, kā arī laiku un sabiedrību, ko tās portretē.

Ziņas Fold 9. septembris, 2021

Pastaigas maršrutā ietvertas filmu uzņemšanas vietas pilsētas centrā, Grīziņkalnā, Avotos, Vecrīgā, Ķīpsalā, Āgenskalnā, Zaķusalā, Purvciemā un Maskavas forštatē. Aplikācijas «Kino pastaiga» lietotājiem tiek piedāvāti trīs dažāda garuma maršruti — kājāmgājēji aicināti apmeklēt pieturpunktus Rīgas vēsturiskajā centrā, velomaršruta pieturpunkti izkliedēti pa Rīgas apkaimēm, bet pilnais pastaigas maršruts paredzēts lietotājiem, kuri vēlas filmēšanas vietas apmeklēt sev vēlamā laikā un secībā. Aplikācijas saturs ir veidots, domājot par dažādu paaudžu lietotājiem, tāpēc aplikācija kalpo arī kā aizmetnis sarunām par dažādām tēmām gan ar bērniem, gan ar vecāka gadagājuma cilvēkiem.

 

Nonākot kādā no pieturpunktiem, aplikācija piedāvā noskatīties video saturu, kas atklāj kādu īpašu filmas tapšanas stāstu vai negaidītu pilsētvides aspektu. Par filmām stāsta to veidotāji un citu nozaru eksperti, piemēram, filmu režisori Ināra Kolmane, Laila Pakalniņa un Dāvis Sīmanis, operatori Miks Zvirbulis un Valdis Celmiņš, producents Gints Grūbe, Rīgas maratona organizators Aigars Nords, pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš, Žaņa Lipkes memoriāla vadītāja Lolita Tomsone u.c. Kopumā aplikācija piedāvā apmeklēt divdesmit trīs filmu uzņemšanas vietas Rīgā. Aplikācijā iekļautas gan tādas labi zināmas filmas kā «Lāčplēsis» (1930), «Četri balti krekli» (1967), «Pie bagātās kundzes» (1969) un «Vai viegli būt jaunam?» (1986), gan daudziem skatītājiem mazāk zināmas filmas, piemēram, «Kiosks» (2013) un «Kā gulbji balti padebeši iet» (1957).

«Kino ir veids, kā iepazīt un apgūt pasauli, tāpēc kino ir arī veids, kā iepazīt pilsētu. Kino mākslinieki veido pilsētas tēlu gan tās iedzīvotāju, gan viesu acīs, un kino un pilsētas attiecības vienmēr ir bijis interesants pētījumu subjekts. Man ir liels prieks, ka šī aplikācija tās lietotājiem ļaus doties pastaigā pa pilsētu, un iespējams atklās jaunas, līdz šim nezināmas šķautnes pilsētas vēsturē un tēlā. Rīgas ielas, ēkas, laukumi, arī salas ir kino vēstures pilnas, tāpēc es ceru, ka šie stāsti par kino tapšanu un ietekmi uz mums gan vēsturiski, gan mūsdienās ļaus arvien jaunām skatītāju paaudzēm iepazīties ar spēcīgiem latviešu kino darbiem,» stāsta Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja kuratore Agnese Logina, mobilās aplikācijas «Kino pastaiga» satura autore.

 

Aplikācija «Kino pastaiga» ir latviešu valodā, un to bez maksas var lejuplādēt «Google Play» un «App Store». Aplikācija tapusi, sadarbojoties LKA Rīgas Kino muzejam, «Story Hub» un biedrībai «Everything Art». Aplikācijas izstrādi atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments un Valsts kultūrkapitāla fonds.