Vienģimenes dzīvojamā māja Jūrmalā, Tērauda ielā 14. 2006.–2007. Foto — Indriķis Stūrmanis

No 16. septembra līdz 12. novembrim Latvijas Arhitektūras muzejā Rīgā, Mazajā Pils ielā 19 notiks arhitekta Armanda Bisenieka jubilejas izstāde «Koncepts — konteksts 50». Bisenieks arhitekta profesijā darbojas gandrīz piecdesmit gadus, un izstāde iepazīstina ar aptuveni trešo daļu no arhitekta darbiem, kuru kopskaits pārsniedz simts objektus. Izstādē eksponētas ēku fotogrāfijas, maketi un mēbeļu dizaina paraugi, ko pavada arhitekta komentāri.

Ziņas Fold 14. septembris, 2021

«Arhitektūra ir vissarežģītākā, visdaudzpusīgākā, neprognozējamākā, kompleksākā profesija. Lai gan pētījumi liecina, ka stresa ziņā tā ir otrā aiz pilota izmēģinātāja, arhitektu mūža ilgums ir viens no visgarākajiem. Iemesls droši vien ir tas, ka mūsu stresam piemīt pozitīvais lādiņš,» par savu arodu izteicies arhitekts Armands Bisenieks.

 

Viņš pieder tai arhitektu paaudzei, kura šogad atzīmē 70 gadu jubileju. Bisenieks toreizējo Rīgas Politehniskā institūta Arhitektūras un celtniecības fakultāti absolvēja pērnā gadsimta 70. gadu vidū, un reizē ar viņu arhitektūrā ienāca tādi spēcīgi meistari kā Andris Kronbergs, Zaiga Gaile, Jānis Lejnieks, Arno Heinrihsons un Pēteris Venckovičs.

 

Savu pirmo profesionālo pieredzi Bisenieks guva, strādājot institūta «Pilsētprojekts» 5. darbnīcā panākumiem bagātā arhitekta Modra Ģelža vadībā. Tomēr patstāvīgi projektētu darbu Biseniekam šeit nebija daudz — tapa daži objekti Rīgā un Ventspilī. 80. gadu vidū viņš kļuva par zinātniskās un ražošanas apvienības «Gauja» galveno arhitektu un vadīja mēbeļu dizaina nozari Latvijā. Bisenieka projekti ieguva godalgas Vissavienības Tautsaimniecības sasniegumu izstādē, tomēr ikdienas darbs ritēja Padomju valsts stagnācijas apstākļos, kas neglābjami ietekmēja iespējas projektus kvalitatīvi realizēt un ieviest dzīvē.

Pilnīgi citas iespējas pavēra politiskās situācijas maiņa. 1994. gadā Bisenieks nodibināja savu uzņēmumu — arhitektu biroju «Armanda Bisenieka arhitektūras un dizaina darbnīca», kas vēlāk, pieaugot projektēšanas darbu apjomam, pārtapa par «Armands Bisenieks arhitekti» (1998.) un «AB architekti» (2010.), bet kopš 2016. gada Armands Bisenieks veic būvprojektu vadību, sadarbojoties ar būvkomersantu «Valgude».

 

Bisenieka biroja realizēto darbu vidū ir pārbūves, jaunbūves, interjera un mēbeļu dizaina projekti, būves uz Latvijas Austrumu robežas, Rīgas vēsturiskajā centrā un Vecrīgā, vēstniecību telpas Berlīnē un Vašingtonā, kā arī vairāki vienģimenes māju projekti. No pēdējo gadu veikuma ir atzīmējama Rīgas Piena kombināta Siera ceha pārbūve, un kopš šī gada maija — pēc uzvaras Rīgas pilsētas būvvaldes iepirkuma konkursā — sabiedriskā transporta pieturvietu nojumju un labiekārtojumu elementu dizaina izstrāde.

 

Kā norāda izstādes organizatori: «Arhitektūra nav indivīda radīts mākslas darbs, tā top komandā. Arhitekts savu personālizstādi nav rīkojis, lai rezumētu radošajā mūžā sastrādāto, bet ar šo izstādi vēlas izteikt pateicību projektos iesaistītajiem arhitektiem, tehniķiem, dizaineriem, būvkonstruktoriem, inženiertīklu projektētājiem un visiem citiem, ar kuru palīdzību šie darbi ir varējuši tapt.»

 

Izstāde «Koncepts — konteksts 50» apskatāma Latvijas Arhitektūras muzejā Rīgā, Mazajā Pils ielā 19. Muzejs atvērts pirmdienās plkst. 9.00–18.00, otrdienās plkst. 9.00–17.00, trešdienās plkst. 9.00–19.00, ceturtdienās plkst. 9.00–17.00, piektdienās plkst. 9.00–16.00. Sestdienās, svētdienās — slēgts. Ieeja izstādē — bez maksas.