Ilustrācija — FOLD

Eiropas Inovāciju Padomes (EIP) Akselerators (EIC Accelerator) ir lielākā Eiropas Komisijas īstenotā programma, kas atbalsta liela potenicāla, bet augsta riska mazos un vidējos inovāciju uzņēmumus. Biznesa attīstībai programmā pieejams finansējums līdz 17,5 miljoniem eiro.

Ziņas Fold 28. septembris, 2021

EIP Akseleratora programma atbalsta pasaules mēroga inovācijas, kuru attīstība sasniegusi vismaz piekto tehnoloģiskās gatavības līmeni (TRL 5), kurā tehnoloģija ir pārbaudīta atbilstošajā darbības vidē. Lai turpinātu inovāciju attīstību — demonstrētu tehnoloģiju reālajā darbības vidē, sertificētu un  testētu to vai stiprinātu intelektuālās tiesības un apgūtu tirgu — jaunuzņēmumi var pieteikties līdz pat 2,5 miljonu eiro lielām investīcijām granta veidā. Savukārt tālākai attīstībai pēc tehnoloģijas komercializācijas pieejams līdz pat 15 miljoniem eiro liels atbalsts. EIP Akselerators tā dalībniekiem piedāvā arī bezmaksas biznesa apmācības, kā arī mentoringa pakalpojumus.

 

«Šī programma ir unikāla un līdzvērtīgas Eiropā pašlaik nav. Tas ir konkurētspējīgs un arī gana izaicinošs atbalsta instruments, kuru aicinu izmēģināt, ja jaunuzņēmums atbilst programmas noteiktajiem kritērijiem. Vienkārši paturiet prātā, ka, lai laimētu loterijā, jums tomēr ir nepieciešams iegādāties loterijas biļeti,» ir pārliecināta Valsts izglītības attīstības aģentūras eksperte Marija Plotniece. Viņa arī aicina jaunuzņēmumus nebaidīties uzdot jautājumus un meklēt palīdzību pie jomas ekspertiem, kā arī izmantot Eiropas Komisijas izstrādāto diagnostikas rīku projekta pieteikuma agrīnai novērtēšanai.

 

Kā norāda finanšu eksperts Reinis Budriķis, viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem veiksmīgam projekta pieteikumam ir iepriekšēja sagatavošanās, tirgus izpēte un projekta nākotnes iespēju novērtēšana. Viņš arī pauž cerību, ka tagad, kad ir skaidri saprotamas EIP Akseleratora programmas prasības, aizvien vairāk varēsim dzirdēt par veiksmes stāstiem no Latvijas jaunuzņēmumiem.

 

Lai informētu jaunuzņēmumus par programmas atbalsta mehānismiem, 23. septembrī norisinājās Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas «Startin.lv», Ekonomikas ministrijas un iniciatīvas «Start Easy Interreg Europe» kopīgi organizēts vebinārs. Tā ierakstu iespējams noskatīties «Startin.lv» Facebook vietnē.

 

EIP Akseleratora pieteikšanās process sastāv no divām kārtām. Pirmajā kārtā jeb īsajā pieteikumā programmas dalības pretendentiem jāiesniedz vispārīga projekta informācija, kā arī neliels video, prezentējot uzņēmuma produkta ideju. Tie projektu iesniedzēji, kas izturējuši pirmo kārtu, nokļūst otrajā kārtā un tiek aicināti iesniegt pilnu projekta pieteikumu. Pirmās kārtas pieteikumu iesniegšanai nav termiņa — tos var iesniegt jebkurā brīdī —, bet otrajai kārtai ir stingri noteikti termiņi. 2022. gadā plānoti četri projektu iesniegšanas termiņi — 12. janvāris, 6. aprīlis, 16. jūnijs un 5. oktobris.

 

Balstoties uz Eiropas Komisijas datiem, līdz 2021. gada 16. jūnijam saņemti teju 3000 pirmās kārtas projektu pieteikumi, no kuriem apmēram 1800 tika aicināti iesniegt pilnu projekta pieteikumu. No tiem apmēram 800 pieteicēju iesniedza projektu otrajai kārtai. Ik mēnesi EIP Akseleratora programma saņem vidēji ap 730 projektu ideju pieteikumu.

 

Vairāk informācijas par programmu — Eiropas Inovāciju Padomes mājaslapā.