Attēls — Eltons Kūns

Pagājušajā nedēļā Valsts elektrotehniskās fabrikas (VEF) teritorijā atklāta eksperimentāla izstāde, kurā seši jaunās paaudzes mākslinieki ar papildinātās realitātes darbiem interpretē dažādus VEF izgudrojumus.

Ziņas Fold 7. oktobris, 2021

«VEF brīnumainā, futūristiskā pasaule bija pilnīgs pretstats apkārt valdošajai pelēcībai un stagnācijai. Šeit tika īstenoti ievērojami atklājumi un izgudrotas jaunas tehnoloģijas. Milzīgais PSRS tirgus noiets ļāva rūpnīcai uzņemt ievērojamus ražošanas apgriezienus — pašā aktīvākajā periodā VEF tika nodarbināti aptuveni 20 000 darbinieku. Lai motivētu un izceltu rūpnīcas inženieru centienus, tika pasniegti apbalvojumi par novatoriskiem meklējumiem un tika izveidots «Novatoru klubs», kam par godu nosaukta šī izstāde,» vēsta izstādes uzsaukums.

 

Izstādes autori, sekojot VEF novatoru piemēram, virtuālos mākslas darbus eksponē jaunā un pagaidām maz apgūtā medijā — papildinātajā realitātē. Māksliniece Elīna Virdziniece savus virtuālos darbus veltījusi atpazīstamiem VEF ražojumiem — 1965. gadā radītajam telefona aprātam «TA-68», kas bija viens no populārākajiem telefoniem Padomju Savienībā, un Kārļa Irbīša izgudrotajai lidmašīnai «I-12». Savukārt digitālais tēlnieks Eltons Kūns pievērsies mazāk zināmiem VEF izgudrojumiem un izstādē interpretē pedāļu ģeneratoru un sporta vingrošanas tiesāšanas sistēmu «GIMNAST-2». Izstādē piedalās arī Santa France ar savu redzējumu par ēdināšanas kombinātu «Vefietis», Aleksandrs Breže ar virtuālu darbu par radioaparātu «VEF-202» un Gustavs Voldemārs Lociks, kuru iedvesmojis mikroprocesora komplekts «UMK-1». Kristiānas Marijas Sproģes darbs apskatāms ārpus VEF teritorijas, stāvot uz VEF tilta un lūkojoties uz ēku Brīvības un Bērzaunes ielas krustojumā, kur savulaik atradās tā sauktā gaismas avīze — unikāls objekts Rīgas pilsētvidē, kas 60. un 70. gados darbojās kā tablo, ziņojot par aktuāliem notikumiem kā VEF, tā visā Latvijā.

Izstāde «Novatoru klubs» VEF teritorijā, Brīvības gatvē 214, būs apskatāma līdz 30. novembrim. Mākslas darbu aplūkošanai nepieciešams viedtālrunī vai planšetē lejupielādēt lietotni «SAN app» un sekot teritorijā izvietotajai kartei un apzīmējumiem. Izstādi organizē inovāciju kustība «Vefresh», izstādes kuratores ir Tīna Pētersone un Maija Rudovska, grafisko identitāti veidojusi Eva Abduļina, tehnisko risinājumu īsteno «Overly» un «SAN app». Projektu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, VEF Kultūras pils, «Accenture» un «Pillar».