Attēls no spēles — «Grunnd»

Latvijā tapusī piedzīvojumu žanra datorspēle «Grunnd» uzbur sirreālu un mistisku pasauli. Spēles demo versija jau saņēmusi atzinību par tās sniegto vizuālo un skaņas pieredzi, kā arī plūkusi laurus Latvijas Dizaina gada balvas Digitālā dizaina kategorijā. Nu spēles veidotājs Olafs Ošs tās pabeigšanai uzsācis pūļa finansēšanas kampaņu «Kickstarter» platformā.

Ziņas Paula Gāgane 10. novembris, 2021

«Grunnd» aizved spēlētāju uz nomaļu, šķietami parastu vietu, kas lēnām sevi atklāj kā sirreāla un sagrozīta pasaule ar savu lietu kārtību, pilnu ar neredzamām dievībām un slēptiem nolūkiem. Galvenā varoņa plānotais klusais vakars mājās izvēršas par garu un nogurdinošu nakti, kas sev līdzi nes negaidītas atklāsmes un noslēpumus.

 

«Spēles pamatā ir bagāta un dziļa pasaule, kuras veidošanā iedvesma smelta gan Franca Kafkas un Deivida Linča darbos, gan «Southern Gothic» un «Black metal» stila mūzikā un naratīvā,» stāsta spēles galvenais izstrādātājs un sižeta autors Olafs Ošs. Viņš norāda — lai gan «Grunnd» ir piedzīvojumu spēle, tā atkāpjas no žanram ierastās formulas, izmantojot paņēmienus, kas vairāk raksturīgi RPG jeb lomu spēlēm, un piedāvājot vairākus iespējamos noslēguma scenārijus un blakus stāstus. Tāpat liela nozīme ir varoņa izaugsmei spēles gaitā, kā arī tēliem, kurus tas satiek.

Līdzās spēles stāstam liels uzsvars tiek likts arī uz tās estētiku un skaņas celiņu, piesaistot projektam māksliniekus no visas pasaules. «Grunnd» vizuālo valodu veidojis serbu mākslinieks Nikola Uzelacs, bet mūzikas un skaņas noformējuma autors ir komponists Eds Vatkinss (Ed Watkins) no Lielbritānijas, kurš jau guvis vērā ņemamus panākumus, radot mūziku filmām.

 

Spēles demo versija saņēmusi ne vien Latvijas Dizaina gada balvu kategorijā «Digitālais dizains», bet arī guvusi panākumus indie spēļu platformas «Itch.io» rīkotajā konkursā «IndieLIFT», starp simtiem spēļu ierindojoties septītajā vietā kategorijā «Vizuālā pieredze» un ceturtajā vietā kategorijā «Skaņas pieredze».

 

Šobrīd ikvienam interesentam spēļu platformā «Steam» pieejama «Grunnd» demo versija. Paralēli tapis arī podkāsts, kurā tiek apspriesta gan spēļu veidošana, gan arī citas stāstniecības un radošās izpausmes.

 

Vairāk informācijas par spēli — «Grunnd» mājaslapā. Atbalstīt spēles tapšanu iespējams, piedaloties pūļa finansēšanas kampaņā «Kickstarter» platformā.