Foto — «Velorūme»

«Velorūme» ir droša un ērta velosipēdu novietne, kas pasargā divriteņus gan no zagļiem, gan laikapstākļiem, izslēdzot vajadzību velo glabāšanai izmantot savu dzīvestelpu. Šomēnes Teikā novietots pirmais «Velorūmes» prototips.

Ziņas Fold 17. novembris, 2021

Kā norāda «Velorūmes» idejas autori, aptuveni 80% Rīgas iedzīvotāju dzīvo daudzdzīvokļu namos padomju gados būvētajos mikrorajonos, kur netika domāts par velosipēdu novietošanu. Lai gan kopumā mikromobilitātes situācija uzlabojas, un tiek domāts gan par jauniem veloceliņiem, gan publiskajām velonovietnēm, joprojām trūkst risinājumu drošai divriteņu glabāšanai.

 

Lai izvairītos no situācijas, kad velosipēds jānes pa kāpnēm un dubļains jāiestumj dzīvoklī, «Velorūmes» komanda, piedaloties inovāciju kustības «Vefresh» vadītajā Vides mobilitātes inkubatorā («Urban Mobility Incubator»), izstrādājusi nomājamu velonovietnes risinājumu. Komandas pārstāve Elīza Anna Zeibote stāsta: «Velosipēdi atradīsies dubultā drošībā — «Velorūmes» vāks ir slēdzams ar viedo koda atslēgu, un pašā novietnē ir papildus metāla konstrukcijas, kur velo jāpieslēdz ar paša slēdzeni.» Idejas autori norāda, ka ar laiku novietnes varētu tikt pielāgotas arī citiem mikromobilitātes līdzekļiem un bērnu ratiņiem.

Pirmā «Velorūme» ir novietota Teikā, Brīvības un Aizkraukles ielas krustojumā, un komanda aicina sešus tuvumā mītošus iedzīvotājus pieteikties tās ilgtermiņa lietošanā — šobrīd vien par 10 eiro mēnesī. «Meklējam pirmos sešus lietotājus, kuri vēlētos novietot savus velosipēdus un sniegt mums atgriezenisko saiti, lai mēs spētu «Velorūmi» pilnveidot. Mēs nodrošināsim rūpes par velosipēdiem, labu servisu un apdrošināšanu,» skaidro «Velorūmes» pārstāve Patrīcija Helēna Dzērve.

 

Pieteikties savai «Velorūmei» var ikviens Rīgas iedzīvotājs, reģistrējot savu adresi uzņēmuma mājaslapā. Ņemot vērā, ka vienā novietnē ir sešas vietas, «Velorūmes» komanda aicina mudināt arī citus pieteikties: «Tur, kur būs atsaucība, tur būs «Velorūmes»!»