Foto — Andris Soms

Dabas koncertzāle sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju no decembra piedāvā iepazīt invazīvās sugas mūsu dabā, apmeklējot vides objektu pieturpunktus visā Latvijā.

Ziņas Fold 8. decembris, 2021

Vides objekti jeb invazīvo sugu pieturpunkti izvietoti piecpadsmit Latvijas vietās — gan tuvāk pilsētām, gan dziļāk dabā —, imitējot invazīvo sugu izplatības ceļus. Interaktīvie objekti ir aprīkoti ar QR kodiem, kurus nolasot ar viedierīci, atvērsies video gids, kas pastāsta un uzskatāmi parāda informāciju par konkrēto invazīvo sugu, tās oriģinālo izcelsmes vietu, draudiem vietējām sugām un iespējām invazīvo sugu apkarot. Tāpat katrs QR kods ved uz konkrētajai sugai radītu muzikālo oriģināldarbu.

 

Invazīvo sugu pieturpunktu karte ir pieejama Dabas koncertzāles mājaslapā. Projekta rīkotāji atgādina, apmeklējot objektus, ievērot epidemioloģiskās drošības prasības.

Drīzumā Dabas koncertzāle savā Facebook lapā veidos izzinošas sarunas ar zinātniekiem un mūziķiem. Tiks runāts par invazīvajām sugām un šī gada materiālu tapšanas aizkulisēm. Miks Romanovskis, video darbnīcu satura redaktors, stāsta: «Veidot Dabas koncertzāles izglītojošos darbnīcu video bija kā elpu aizraujošs piedzīvojums, kurā filmēšanas grupa atklāja sev pilnīgi jaunu skatpunktu uz Latvijas dabu. Visi šie video kopā ir kā mācību materiāls, pēc kura noskatīšanās, arī skatītāji daudz vairāk pamanīs invazīvo sugu klātbūtni dabā.»

 

Šobrīd tiešsaistē bez maksas pieejama koncertfilma «Invasivus», kurā mūziķi Ingus Ulmanis, Andris Sējāns, Kaspars Tobis, Anrijs Grinbergs un Aigars Voitišķis invazīvās sugas interpretē skaņdarbos, iedvesmojoties no sugu izcelsmes vietas. «Invazīvās sugas ir svešinieki, tomēr kaut kur ir to mājas. Tas ir bijis liels izaicinājums mums kā mūziķiem atklāt Ziemeļamerikas indiāņu, tatāru, indiešu tautu raksturus un iekļaut tos savā mūzikā,» par koncertfilmā dzirdamo mūziku stāsta koncertzāles idejas autors Ingus Ulmanis.

 

Plašāka informācija par projektu — Dabas koncertzāles mājaslapā. Projekts tiek īstenots ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu.