Foto — Kristiāna Zelča

Trešdien, 27. aprīlī, plkst. 18.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) aicina uz otro tiešsaistes lekciju vakaru programmas «Vārds dizainam» devītajā sezonā. Šoreiz pasākumā tiks aplūkota digitalizācija muzejos, pandēmijas ieviestās pārmaiņas pakalpojumu nozarē un digitālā dizaina nozīme medicīnas jomā.

Ziņas Fold 26. aprīlis, 2022

Strauji attīstoties digitālajiem produktiem un pakalpojumiem, dažādu jomu pārstāvji arvien vairāk saskaras ar tādām problēmām kā lietotāju paradumu maiņu, digitālo prasmju trūkumu, apjomīgas informācijas vizualizēšanu saprotamā veidā un citiem digitāliem izaicinājumiem.

 

27. aprīļa vakara lekcijā «Digitālais dizains» piedalīsies trīs eksperti, kuri katrs dalīsies ar profesionālo pieredzi savā nozarē. Latvijas Muzeju biedrības valdes locekle, Latvijas Kultūras akadēmijas maģistra programmas «Kultūras mantojuma pārvaldība un komunikācija» vadītāja Elīna Vikmane skaidros, kāpēc muzejiem ir būtiski būt digitāliem, pieskaroties arī tam, vai digitalizācija palīdz kļūt iekļaujošākiem. Lietotāju pieredzes dizainers, digitālā dizaina studijas «Graftik» vadītājs Markus Rožkalns, kuram ir vairāk nekā piecpadsmit gadu pieredze savā jomā, atskatīsies uz Covid–19 pandēmijas radīto efektu — attālināto režīmu teju visās dzīves jomās, toskait pakalpojumu nozarē —, atklājot e–vides principus un īpatnības. Savukārt Linda Šeibe, vadošā produktu dizainere medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmumā «Longenesis», kura piedalījusies krūts vēža riska novērtēšanas digitālās platformas «Skrinings.lv» izstrādē, izklāstīs šī resursa tapšanas nianses, pastāstīs par digitālā dizaina ietekmi uz sabiedrības iesaisti veselības aprūpes jomā un iezīmēs izaicinājumus medicīnas pakalpojumu veidošanā.

 

«Vārds dizainam» otrā lekcijas tiešraidē būs vērojams pasākuma Facebook vietnē. Dalība pasākumā ir bez maksas, un iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

 

«Vārds dizainam» devītā sezona

2022. gada «Vārds dizainam» programma veltīta dizainam pārmaiņu laikā un norisinās tiešsaistē no marta līdz jūnijam. 9. sezonas saturs aplūko problēmas, ar kurām pandēmijas radīto pārmaiņu rezultātā saskaras dizaina nozare, un to risinājumus. Tēmas ir sadalītas četros blokos: «Skats no malas», «Digitālais dizains», «Produktu dizains» un «Pakalpojumu dizains». Lekcijas vada ietekmīgi nozares profesionāļi un mācībspēki.

 

Paralēli lekciju vakariem no aprīļa līdz jūnijam norisinās «Dizaina skola». Tā paredzēta dalībniekiem vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kuriem interesē dizains un ir vēlme papildināt zināšanas meistarklasēs kopā ar praktizējošiem profesionāļiem. Tāpat «Vārds dizainam» programmā, līdzīgi kā iepriekšējos gados, iekļautas arī divas dizaina domnīcas aprīlī un maijā. Tajās tiešsaistē piedalīties aicināti vispārizglītojošo skolu pedagogi no visas Latvijas, lai iepazītos ar digitālajiem rīkiem attālinātai mācību stundu vadīšanai un gūtu ierosmi jēgpilnu uzdevumu veidošanai mācību priekšmetā «Dizains un tehnoloģijas».

 

Plašāka informācija par «Vārds dizainam» devīto sezonu — DMDM mājaslapā.