Foto — Vilhelms Mihailovskis

Kā veltījums fotogrāfa Gunāra Bindes 80 gadu jubilejai Latvijas Fotogrāfijas muzejā atklāta portretu izstāde «Binde objektīva priekšā», kuras darbu autori ir fotogrāfa draugi un kolēģi. Izstāde skatāma no 11. janvāra līdz 2. februārim.

Ziņas Fold 13. janvāris, 2014

Izstādītā fotogrāfiju kolekcija veidojusies, Gunāram Bindem saņemot savus portretus kā dāvinājumu. Fotogrāfijas dod priekšstatu gan par autoriem un viņu atšķirīgajiem redzējumiem, gan ļauj novērtēt fotogrāfu kā modeli — atraktīvu, fotogēnisku, ar labu humora izjūtu apveltītu cilvēku. Starp fotogrāfiju autoriem ir: Mišels Auers (Šveice), Romualds Požerskis (Lietuva), Maksims Marmurs (Krievija), Vilhelms Mihailovskis (Latvija), Valdis Brauns (Latvija), Gunārs Kopštāls (Latvija) un daudzi citi.

Gunārs Binde (1933) fotogrāfiju sāka apgūt pašmācības ceļā 1957. gadā, un jau pēc diviem gadiem Alūksnes novadpētniecības muzejā tika atklāta viņa pirmā personālizstāde. Mākslinieka darbi eksponēti vairāk kā simts izstādēs. 1967. gadā Gunārs Binde 30. Starptautiskajā mākslas fotosalonā Buenosairesā par savu leģendāro teātra režisora Eduarda Smiļģa portretu saņēma savu pirmo zelta medaļu, kurai sekoja daudzi citi apbalvojumi. Viņš veidojis fotofilmas «Hallo, Maskava!» (1966), «Rokas» (1967), «Salūts» (1975). 2009. gadā fotogrāfs kļuva par Trīszvaigžņu ordeņa kavalieri. Bindes darbi nonākuši arī privātkolekcijās Latvijā, ASV, Argentīnā, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Vācijā, Francijā, Nīderlandē, Polijā un Austrijā.

Izstādi «Binde objektīva priekšā» rīko biedrība «Foto.lv», tās kuratore ir mākslas vēsturniece Sarmīte Sīle. Izstāde skatāma Latvijas fotogrāfijas muzeja vēsturiskajā ekspozīcijā Rīgā, Mārstaļu ielā 8, no 11. janvāra līdz 2. februārim. Plašāka informācija pieejama Fotogrāfijas muzeja mājaslapā.