Ilustrācija — Evelīna Ozola

Sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti izsludinām pieteikumu pieņemšanu starptautiskajai arhitektūras, pilsētplānošanas un dizaina vasaras skolai, kuras tēma šogad ir «Get Well City».

Redakcija Fold 12. februāris, 2014

No 2014. gada FOLD pārņem Rīgas Tehniskās universitātes Starptautiskās vasaras skolas organizēšanu no Laikmetīgās Arhitektūras Informācijas centra. Programmas vadītāji jau septīto gadu paliek nemainīgi — arhitekti un urbānisti Toms Kokins un Evelīna Ozola.

«Get Well City»

Vasaras skola trešo gadu pēc kārtas norisināsies Cēsīs — pilsētā, kur rūpes par veselību un aktīva atpūta vienmēr bijušas neatņemamas vietējā dzīvesstila sastāvdaļas. Vasaras skolas dalībnieki pētīs un izvērtēs Cēsīs un to apkārtnē pieejamos dabas resursus, rekreācijas un dziedniecības vēsturi un potenciālu, un ierosinās veidus, kā tos pielāgot ilgāk un veselīgāk dzīvojošas sabiedrības vajadzībām, liekot lietā mūsdienu tehnoloģiju iespējas un vides veidošanas paņēmienus.

Divu nedēļu garumā, no 2014. gada 26. jūlija līdz 9. augustam, vasaras skolas dalībnieki starptautiskas pasniedzēju komandas vadībā izmēģinās jaunas pieejas izpētei un dizainam, intensīvā darbā iepazīstot pilnu projekta ciklu — no pirmajām skicēm līdz daudzslāņainas informācijas attēlošanai, telpisku struktūru būvniecībai pilsētvidē un to nodošanai sabiedrības lietošanā. Kā ierasts, vasaras skolas lekciju programma ar ārzemju un pašmāju lektoru uzstāšanos, kā arī dalībnieku projektu prezentācijas būs publiski pasākumi.

Šogad vasaras skolas galvenā norises vieta Cēsīs būs Ruckas muiža, kurā ilgstoši atradusies tuberkulozes slimnīca. Nesen arī pats muižas ansamblis uzsācis ceļu uz atveseļošanos.

Kā mums gāja 2013. gadā

Pagājušajā gadā RTU Starptautiskās vasaras skolas dalībniekiem izdevās sapulcināt vairāk kā simt Cēsu iedzīvotāju uz kopīgām vakariņām pasākumā «Sālsmaize» un uzbūvēt grāmatu apmaiņas torni «Story Tower», kura atjautīgā konstrukcija un tetrapakas dakstiņu jumts piesaistīja dizaina mediju uzmanību visā pasaulē — to publicēja tādi interneta grandi kā «Dezeen»«Frame» un «Inhabitat», kā arī virkne dažādu blogu un žurnālu no Kanādas līdz pat Ķīnai.

Sagaidāms, ka šogad vasaras skolas pasniedzēju komandā atkal atgriezīsies britu arhitekti Teodors Molojs (Theodore Molloy) un Tomass Randels–Peidžs (Thomas Randall–Page), kā arī holandiešu dizaina apvienības «La Bolleur» pārstāvji. Būs arī jaunpienācēji ar Strelkas institūta pieredzi.

Pieteikšanās

Pieteikumu dalībai vasaras skolā līdz 2014. gada 4. maijam var iesniegt ikviens students vai jauns profesionālis, kuru interesē vides veidošana. Kandidātiem nepieciešamas labas angļu valodas zināšanas un vēlme strādāt grupā. Vasaras skolas dalības maksa ir € 675, bet iespējams pretendēt uz pilnu vai daļēju stipendiju.

RTU Starptautisko vasaras skolu organizē FOLD sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāti. Vasaras skolu atbalsta Valsts izglītības attīstības aģentūra un Cēsu novada pašvaldība.

Vairāk informācijas un pieteikšanās anketu meklējiet vasaras skolas mājaslapā, bet jaunumiem iesakām sekot Facebook lapā. Papildinformāciju un atbildes uz jautājumiem var iegūt, rakstot uz getwell@fold.lv
 

Video no 2013. gada vasaras skolas «Local Shift»