Ilustrācija — FOLD

No 27. līdz 30. maijam Rīgā norisinās 10. Baltijas valstu restauratoru triennāle «Līdzsvaru meklējot: saglabāšana, izmantošana, restaurācija», ko organizē Latvijas restauratoru biedrība. Jau teju 30 gadus triennāle pulcē profesionāļus Baltijas valstu galvaspilsētās, un šoreiz tās ietvaros Rīgā notiks konference, publiskas diskusijas un restaurētu arheoloģijas liecību un vēsturisku sadzīves priekšmetu izstāde.

Ziņas Fold 27. maijs, 2014

Konference kļūs par platformu kultūras mantojuma restaurācijas profesionāļu un citu nozaru ekspertu diskusijām, kurās tiks meklēts līdzsvars starp zinātnisko pētniecību, praktisko restaurāciju, objektu kultūrvēsturisko vērtību, izmantošanu, saglabāšanu un inovācijām pielietotajās metodēs, padziļināti apskatot gan atsevišķus mākslas, reliģijas, vēstures un arhitektūras pieminekļus, gan kompleksus objektus un krājumus. Ar referātiem uzstāsies vēsturnieki, mākslas zinātnieki, fiziķi, biologi un citi pētnieki no Baltijas valstīm, Serbijas, Krievijas, Ukrainas, Vācijas un Grieķijas. Konferences programma sola iepazīstināt gan ar Ēģiptes mūmiju konservāciju, gan velosipēdu restaurēšanu, gan Rīgas Brāļu kapu restaurācijas un ilgstošas saglabāšanas problemātiku.

Konference norisināsies no 27. līdz 29. maijam «Citadele» konferenču centrā, Republikas laukumā 2a, Rīgā (ieeja no Eksporta ielas). Tā ir atvērta tikai iepriekš reģistrētiem jomas profesionāļiem, taču konferenci būs iespējams vērot arī tiešraidē artv.lv. Turklāt konferences laikā Zemkopības ministrijas ēkas 2. stāvā, Republikas laukumā 2, interesenti tiek aicināti iepazīties ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas speciālistu veidotajiem stenda referātiem, kuru tēmas aptver teju visas restaurācijas nozares, kā arī vērot informatīvu īsfilmu demonstrējumus.

28. maijā plkst. 16.00 Zemkopības ministrijas Lielajā zālē notiks publiska diskusija starp restauratoriem un kultūras pieminekļu īpašniekiem, lietotājiem un pētniekiem. Atvērtās diskusijas laikā ikvienam būs iespēja uzdot jautājumus Sarmītei Gaismiņai, Ronaldam Lūsim un citiem restaurācijas nozares speciālistiem. Iepriekšēja pieteikšanās diskusijai nav nepieciešama.

Savukārt no 28. maija līdz 29. jūnijam Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pagaidu telpās Rīgā, Brīvības bulvārī 32, apmeklētājiem būs atvērta izstāde «Atdzimšana», kurā šoreiz īpaši izcelta arheoloģijas un vēsturisko sadzīves lietu restaurācija. Izstādē būs aplūkojami vairāk kā 70 darbi, restaurēti dažādās tehnikās un laikos. Izstādes mērķis ir pievērst uzmanību kultūrvēsturiskajām vērtībām, kas atrodas mums līdzās, taču kuras ikdienas steigā nepamanām.

 

Plašāka informācija par pasākumiem un to programma pieejama triennāles mājaslapā.