Nikolaja Balabina (Nikolai Balabin) darbs «Treasure». Attēls no izstādes kataloga

Mākslas galerijā «Putti» līdz 26. jūlijam skatāma starptautiska rotu izstāde «Dzintars mūsdienu laikmetīgajās mākslas rotās».

Ziņas Fold 26. maijs, 2014

Izstāde tapusi, lai parādītu dzintara pielietojuma diapazonu laikmetīgās, profesionālu mākslinieku darinātās rotās. Izstādes veidotāji atskatās uz dzintara ceļu, kas pastāvējis no 1. līdz 5. gadsimtam un iezīmējis tirdzniecības saiknes starp Baltijas jūras piekrasti un Romas impēriju. Šis ceļš, kas sākās Baltijas jūras Austrumu piekrastē, seno prūšu un kuršu apdzīvotajos rajonos, turpinājās lejup pa Vislu līdz Karnuntas pilsētai tagadējās Ungārijas teritorijā un tālāk veda līdz Adrijas jūras piekrastei un Apenīnu pussalai, nodrošinot Romu ar ekskluzīvo materiālu. Kā šo notikumu liecības, Baltijas valstu kapulaukos nereti tiek atrastas romiešu senlietas un monētas, bet daudzi apliecinājumi Dzintara ceļa nozīmei atrodami Romas impērijas laika tekstos. Tāpēc izstādē piedalās ne tikai Latvijas un Itālijas laikmetīgo rotu mākslinieki, bet arī citās Dzintara ceļa valstīs — Krievijā, Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Austrijā, Slovēnijā un Ungārijā— dzīvojošie autori.

Izstādes scenogrāfiju veidojuši modes mākslinieki «Mareunrol’s», dzintara ceļu pielīdzinot skudru ceļam — sakārtotam, nemainīgam, pakļautam galvenajam mērķim un kopējam labumam. Kukaiņu pieminēšana ir likumsakarīga, jo dzintars uz mūžiem saglabājis liecības par daudzām radībām, iestigušām un sastingušām sveķos.

Izstādes ietvaros kultūras un mākslas portāls «Arterritory» izdevis katalogu, kura tekstus veidojušas Una Meistere un Daiga Rudzāte, bet dizainu — Kirils Kirasirovs.

Izstāde līdz 26. jūlijam skatāma mākslas galerijā «Putti», Mārstaļu ielā 16, Rīgā. Vairāk par izstādi un tās māksliniekiem iespējams uzzināt «Putti» mājaslapā. Izstāde realizēta «Rīga — Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2014» tematiskās līnijas «Dzintara ādere» ietvaros.