LAGB 2014 identitāte — «Associates, Partners et Sons»

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2014 lielā diena — 16. maijs — ir gandrīz klāt. Sākot no plkst. 10.00 norisināsies starptautiskās žūrijas dalībnieku un īpašā viesa Antanas Mockus lekcijas, bet plkst. 18.00 sāksies apbalvošanas ceremonija, kas šoreiz līdz ar izstādi būs skatāma zem klajas debess Vecrīgā, Torņa ielā.

Ziņas Fold 15. maijs, 2014

Īpašais viesis — Antanas Mockus

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2014 ietvaros šogad Rīgu pirmo reizi apmeklēs pasaulslavenais lietuviešu izcelsmes filozofs, matemātiķis un humānists, bijušais Kolumbijas galvaspilsētas Bogotas mērs un viens no populārākajiem šīs valsts politiķiem Antanas Mockus. Starptautisku slavu un pat pasaules labākā metropoles mēra titulu viņš ieguvis, pateicoties saviem neordinārajiem pilsētas pārvaldības paņēmieniem.

Bogota 20. gadsimta 90. gadu vidū bija viena no problemātiskākajām Dienvidamerikas pilsētām, ko nomāca sociālais naidīgums, asinsizliešana un narkotiku karteļu ietekmes cīņas. Savas mātes, lietuviešu skulptores Nijoles Sivickas, iedvesmots, Antanas Mockus mulsināja, provocēja, ironizēja un bija neparedzams, un tieši šādi paņēmieni viņam kalpoja kā tiešās politikas rīki, kuri mainīja pilsētnieku nevēlamos paradumus un veicināja toleranci.

Antanas Mockus Rīgā 16. maija priekšpusdienā uzstāsies ar priekšlasījumu Latvijas Arhitektūras gada balvas lekciju ciklā mākslas muzejā Rīgas Birža. Viņa un citu ārvalstu lektoru uzstāšanos varēs vērot tiešraidē Latvijas Arhitektūras gada balvas mājaslapā.

Starptautiskās žūrijas pārstāvju lekcijas

No 10.00 līdz 13.00 ar priekšlasījumiem mākslas muzejā Rīgas Birža uzstāsies ne tikai Gada balvas īpašais viesis Antanas Mockus, bet arī konkursa starptautiskās žūrijas locekļi: Andre Baldišiūte (Lietuva), Natans Romero Muelas (Nathan Romero Muelas, Dānija), Ralfs Pāzels (Ralf Pasel, Vācija / Nīderlande) un Tomass Tammis (Toomas Tammis, Igaunija).

Lekcijas klātienē iespējams vērot tikai lūgtiem viesiem, taču to tiešraide būs pieejama Latvijas Arhitektūras gada balvas mājaslapā.

Apbalvošanas ceremonija

Latvijas Arhitektūras gada balvas apbalvošanas ceremonija šogad pirmo reizi tiek organizēta kā plaši publiski pieejams pasākums — tā notiks 16. maijā plkst. 18.00 Vecrīgā, Torņa ielas posmā blakus Arhitektu namam (Zviedru vārtiem). Turpat, uz Rīgas aizsardzības mūra, tiks eksponēti visi konkursa labākie darbi.

Apbalvošanas ceremonijā šā gada labākie arhitektūras sniegumi tiks godalgoti ar divu pakāpju apbalvojumiem: Latvijas Arhitektūras gada balvu, kas tiek piešķirta vairākiem darbiem dažādās kategorijās, un Grand Prix jeb Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu vienam vislabākajam. Lielās gada balvas laureātiem Latvijas Arhitektu savienība (LAS) piešķirs pilnībā apmaksātu piedalīšanos visos šā gada Venēcijas Arhitektūras biennāles atklāšanas pasākumos.

Ceremonijas programmu papildinās mūziķi «Xylem Trio», Raimonda Tigula un koklētājas Laimas Jansones duets, kā arī aktieris Juris Strenga. Ceremoniju vadīs Latvijas Nacionālās bibliotēkas radošais direktors Gatis Mūrnieks.

Latvijas Arhitektūras gada balvas apbalvošanas ceremonijas ieraksts 18. maijā plkst. 16.30 tiks demonstrēts LTV1.

Labāko darbu izstāde

Gada balvas izstāde šogad būs publiski apskatāma līdz pat 8. jūnijam Torņa ielā uz atjaunotā Rīgas aizsardzības mūra abpus Rāmera tornim. Muzeju naktī 17. maijā tur tiks demonstrētas arī 16 video filmas par šā gada labākajiem Latvijas arhitektūras darbiem.