Ilustrācija — Evelīna Ozola

Aicinām uz Rīgas Tehniskās universitātes Starptautiskās vasaras skolas «Get Well City» lekcijām 28.–29. jūlijā un noslēguma pasākumiem 8. augustā. Ar lekcijām uzstāsies dizaina projektu «Iesakņotāji» un «Garā pastaiga» autori Marta Kāle un Rihards Funts, poļu arhitekts un pilsētplānotājs Bvažejs Čuba, kā arī britu arhitektūras biroja «Something & Son» vadītāji.

Redakcija Fold 22. jūlijs, 2014

Vasaras skola arhitektiem, urbānistiem un dizaineriem, ko rīko FOLD sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti, jau trešo gadu pēc kārtas norisināsies Cēsīs, šoreiz pievēršoties veselīga dzīvesveida, dziedniecības tradīciju un aktīvas atpūtas tematikai. 30 vasaras skolas dalībnieki 3 dažādās darbnīcās pētīs, vai dzīve mazpilsētā ir veselīgāka par dzīvi metropolē. Izpētes rezultāti un radītās idejas materializēsies vairākās pilsētvides instalācijās un drukātā izdevumā.

Divu nedēļu garumā, no 26. jūlija līdz 9. augustam, vasaras skolas dalībnieki intensīvā darbā iepazīs pilnu projekta ciklu — no pirmajām skicēm līdz daudzslāņainas informācijas grafiskai attēlošanai, telpisku struktūru būvniecībai pilsētvidē un to nodošanai sabiedrības lietošanā. Kā ierasts, vasaras skolas lekciju programma ar ārzemju un pašmāju lektoru uzstāšanos, kā arī dalībnieku projektu prezentācijas būs publiski pasākumi.

Vasaras skolas laikā Cēsīs viesosies divu spēcīgu Latvijas dizaina projektu autori: Marta Kāle stāstīs par sociālā dizaina projektu «Iesakņotāji», kura ietvaros pansionātu iemītnieki un pamatskolas skolēni kopīgi nodarbojas ar dārzkopību, bet Rihards Funts atklās, kā viņa pārliecība par to, ka ar vides dizainu iespējams uzlabot pilsētnieku dzīves kvalitāti realizējusies projektos «Vingrotava» un «Garā pastaiga».

Bvažejs Čuba (Błażej Czuba), poļu arhitekts un pilsētplānotājs no Londonas, lekcijā pievērsīsies piesārņotās pilsētas un pasakainās dzīves laukos pretnostatījumam, kas ir 20. gadsimta nozīmīgāko pilsētplānošanas kustību pamatā. Lielbritānijas dizaina biroja «Something & Son» vadītāji Endrjū Merits (Andrew Merritt) un Pols Smits (Paul Smyth) stāstīs par to, kā viņi Dalstonā izveidoja urbāno fermu «FARM:shop» pamesta veikala vietā, lai metropoles vidū audzētu dārzeņus, vistas un zivis, kā arī par to, kā noritēja darbs pie «pop–up» spa centra Londonas austrumu apkaimē Bārkingā.

Publiskas lekcijas

Ruckas mākslas un rezidenču centrā Piebalgas ielā 19, angļu valodā, ieeja brīva.

28. jūlijs

16.30 Marta Kāle — sociālā dizaina projekts «Iesakņotāji»
17.45 Bvažejs Čuba — «Pilsētas dūmi un lauku idille»

29. jūlijs

16.30 Rihards Funts — vides dizaina projekts «Garā pastaiga»
17.45 Endrjū Merits, Pols Smits — arhitektu birojs «Something & Son»

Vasaras skolas noslēgums

Ruckas mākslas un rezidenču centrā Piebalgas ielā 19, angļu valodā, ieeja brīva.

8. augusts

15.00 Projektu prezentācijas
20.00 Pilsētvides instalāciju atklāšana Ruckas parkā un citur Cēsu pilsētvidē

 

Organizē

FOLD sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti.

Atbalsta

Valsts kultūrkapitāla fonds, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Cēsu novada pašvaldība, «Rotho Blaas», «Remember Brothers», «Antalis», «ITA Ltd», «Valmiermuižas alus», «Ķelmēni», «MONU».

 

Rīgas Tehniskās universitātes Starptautiskās vasaras skolas iepriekšējo gadu projekti skatāmi tās mājaslapā.