Bērnudārzs «Tellus» Stokholmā — «Tham & Videgård Architects», 2010. Foto — Oke E:sons Lindmans (Åke E:son Lindman)

No 18. septembra līdz 11. novembrim Latvijas Arhitektūras muzejā būs apskatāma Ziemeļvalstu laikmetīgās arhitektūras izstāde «Nordic ID», kurā piecu valstu arhitektūras projektos meklētas atbildes uz jautājumiem, ko šodien nozīmē ziemeļu identitāte un kā tā atspoguļojas arhitektūrā.

Ziņas Fold 18. septembris, 2014

Izstādes projekta autors ir Baltijas jūras reģiona arhitektūrai un dizainam veltītā žurnāla «Project Baltia» galvenais redaktors Vladimirs Frolovs (Владимир Фролов) un žurnāla komanda no Sanktpēterburgas. Pirmoreiz izstāde atklāta Maskavas 3. Arhitektūras biennālē 2012. gadā.

Lai īstenotu izstādes konceptuālo ideju, savas personiskās versijas par ziemeļu identitātes fenomena izpratni arhitektūrā tika uzaicināti izteikt pieci kuratori: Martins Keidings (Martin Keiding), žurnāla «Arkitekten» redaktors no Dānijas, Anderss Melsoms (Anders Melsom), žurnāla «Conditions» redaktors no Norvēģijas, Daniels Gollings (Daniel Golling), Zviedrijas žurnāla «Form» redaktors no Zviedrijas, Tomass Toivonens (Tuomas Toivonen), Somijas arhitektu biroja «NOW» līdzīpašnieks, un Villems Tomiste (Villem Tomiste), Igaunijas arhitektu biroja «Stuudio Tallinn» līdzīpašnieks. Katrs no kuratoriem neatkarīgi izvēlējās piecus arhitektūras projektus savā dzimtajā zemē un uzrakstīja savas valsts arhitektūrai veltītus ievadtekstus.

Izstādē pārstāvēti tādi arhitektu biroji kā «Bjarke Ingels Group», «NORD Architects», «Dorte Mandrup Architects», «Cobe», «Lundgaard & Tranberg Arkitekter» no Dānijas; «Snøhetta Oslo AS», «TYIN Tegnestue Architects», «Jensen & Skodvin Architects», «Studio Fredrik Lund», «Brendeland & Kristoffersen» no Norvēģijas; «Tham & Videgård Arkitekter», «General Architecture», «Marge Arkitekter», «Vera Arkitekter», Mats Folanders (Mats Fahlander) no Zviedrijas; «Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy», «Esa Ruskepää Architects», «Huttunen–Lipasti–Pakkanen Architects» un Marti Kalliala (Martti Kalliala) no Somijas un «Stuudio Tallinn», «Kosmos», «ZiZi&YoYo», «PLUSS» no Igaunijas.

Izstāde 18. septembra līdz 11. novembrim skatāma Latvijas Arhitektūras muzejā, Mazajā Pils ielā 19, Rīgā.