Photo by Evgeniya Chapaykina

Šovasar Latvijā jau desmito gadu pēc kārtas pulcēsies fotogrāfijas mākslinieki un interesenti no visas pasaules, lai piedalītos starptautiski atzītu fotogrāfu meistardarbnīcās un diskutētu par nozares aktualitātēm. Pieteikumi Starptautiskajai Fotogrāfijas vasaras skolai Kuldīgā tiek gaidīti līdz 20. aprīlim.

Ziņas Fold 6. marts, 2015

Starptautiskā Fotogrāfijas vasaras skola (ISSP), kas aizsākās 2006. gadā ar vienreizēju pasākumu Ludzā, tagad zinātāju vidū atzīta par Eiropā labāko fotogrāfijas vasaras skolu. Tai katru gadu konkursa kārtībā piesakās arvien vairāk fotogrāfu un vizuālo mākslinieku no visas pasaules. Šogad ISSP norisināsies no 1.–9. augustam Pelču pilī pie Kuldīgas. Svinot desmito jubileju ar vērienu, organizatori piedāvā izcilu, pasaules līmeņa meistarklašu vadītāju izlasi, kā arī piepildītu vakara lekciju un diskusiju programmu, kas būs atvērta jebkuram interesentam.

Jubilejas gadā sešas ISSP meistardarbnīcas vadīs starptautiski pazīstami un godalgoti mākslinieki, kas pārstāv dažādas fotogrāfijas jomas: viens no mūslaiku vadošajiem dokumentālajiem fotogrāfiem, aģentūras «Magnum» biedrs Džims Goldbergs (Jim Goldberg), kurš strādā ar attēlu un tekstu, bieži sadarbojoties ar margināliem sabiedrības pārstāvjiem; intīmu un emocionālu portretu autore, «Magnum» aģentūras fotogrāfe Alesandra Sangvineti (Alessandra Sanguinetti); pazīstamā britu fotogrāfe un pasniedzēja Anna Foksa (Anna Fox), kuras darbnīcā studenti pētīs cilvēka un dabas attiecības, radot jaunus mītus. Meistarklases vadīs arī Latvijā dzīvojošais Aleksandrs Gronskis (Alexander Gronsky), kas pēdējo gadu laikā guvis plašu atzinību pasaulē, savos darbos pētot mūsdienu Krievijas ainavu, kā arī viens no Japānas pazīstamākajiem fotogrāfiem Takaši Homa (Takashi Homma), kura vadībā dalībnieki eksperimentēs ar «camera obscura» tehniku. Fotogrāfijas pasaulē grāmatas kļūst par aizvien nozīmīgāku mediju, un ISSP studentiem būs iespēja radīt grāmatu maketus darbnīcā ar neatkarīgajiem izdevējiem «Akina Books» un fotogrāmatu ekspertu Niko Baumgartenu (Nico Baumgarten).

Starptautiskās Fotogrāfijas vasaras skolas dalībnieki 9 dienu garumā intensīvi strādās fotogrāfijas profesionāļu vadībā, radot projektus noslēguma izstādei – fotogrāfiju sērijas, grāmatas vai multimediju darbus. Šogad otro reizi plānota arī īpaša darbnīca Pelču un Kuldīgas novada jauniešiem. Nedēļas laikā jauniešiem būs iespēja piedalīties vasaras skolas programmā un pieredzējušu pasniedzēju vadībā apgūt fotogrāfijas un stāstu stāstīšanas pamatus.

ISSP oficiālā valoda ir angļu. Lai pieteiktos dalībnieku atlasei, jābūt padziļinātai un aktīvai interesei par fotogrāfiju kā mākslas izteiksmes līdzekli, kā arī kvalitatīviem personīgiem projektiem jeb portfolio. Latvijas dalībniekiem iespējams saņemt stipendiju, kas daļēji sedz skolas dalības maksu.

Pieteikšanās ISSP notiek līdz 20. aprīlim. Plašāka informācija par pieteikšanos, kā arī meistarklašu detalizēti apraksti pieejami ISSP mājaslapā.

ISSP organizatori pateicas par sadarbību Valsts kultūrkapitāla fondam, Kuldīgas novada domei, ASV vēstniecībai, «Epson», «BZG» un «iDeal», kā arī mediju partneriem «FK Magazine», «GUP», «YET» un «Veto Magazine».