Foto — Māris Ločmelis

No 27. aprīļa līdz 19. jūnijam Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) būs skatāma starptautisku atzinību guvušā stikla mākslinieka un dizainera Arta Nīmaņa personālizstāde «Fragile». Skatītājiem tā būs iespēja iepazīt trauslā materiāla daudzveidīgo un mainīgo dabu, aplūkojot pēdējo gadu laikā tapušos stikla mākslas un dizaina objektus. Izstādi papildinās vairāki saistītie pasākumi.

Ziņas Fold 26. aprīlis, 2016

Stikls ir trausls, plastisks un noslēpumains materiāls, no kura var veidot ne tikai tradicionālas formas sadzīviskus priekšmetus, bet arī novatoriskus dizaina objektus un iespaidīgas mākslas instalācijas visneparastākajos apjomos. Mākslinieka un dizainera Arta Nīmaņa izstādē «Fragile» DMDM oriģinālo objektu, vizuālo efektu, gaismas un skaņas sintēze sola atvērt durvis uz rituālu ceļojumu stikla pasaulē. Kā norāda organizatori, ekspozīciju caurvij četru pasaules pamatstihiju — ūdens, uguns, zemes un gaisa savstarpējās mijiedarbības apspēle, bet izstādi papildinās šo elementu dabiskās skaņas un akustiskie efekti.

Pēdējos gados darbu veidošanā Artis Nīmanis arvien vairāk izmanto inovatīvas stikla apstrādes tehnoloģijas, kas aizgūtas no mūsdienu kosmosa industrijas un tiek pielietotas arī ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) projektos. Lai atklātu un izzinātu šo tehnoloģiju nianses un specifiku, mākslinieks tās pētījis un ilgstoši eksperimentējis, rezultātā nonākot pie oriģinālas autortehnikas. Radošā procesa gaitā vakuumā stikls tiek pārklāts ar ļoti plānu nerūsējošā tērauda slāni, stikla virsmai piešķirot spoguļefektu. Lai panāktu vēl maģiskāku noskaņu, eksponējot savus darbus, meistars pievērš īpašu uzmanību apgaismojumam. Laužot gaismas starus, stikla virsma rada papildus optiskas un iluzoras saspēles. Izstādes autors pauž cerību, ka šī būs ne tikai stikla mākslas un dizaina objektu ekspozīcija, bet kļūs arī par telpu meditācijai, sniedzot unikālu sajūtu pieredzi.

Arta Nīmaņa darbības spektrs ir plašs — viņš strādājis vairākās reklāmas un dizaina aģentūrās, bijis pasniedzējs Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, bet kopš 2004. gada Artis ir zīmola «an&angel» stikla trauku galvenais dizaineris. Vairāki «an&angel» trauki jau iekļauti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Dizaina mākslas kolekcijā un būs apskatāmi arī izstādē. Gūt ieskatu to tapšanā iespējams, noskatoties FOLD filmu.

Paralēli darbam veiksmīgā uzņēmuma komandā Artis Nīmanis veido stikla dizaina objektus un rotas, realizē dažādus, tostarp kinētiskus, eksperimentālus projektus. Autora darbības fokusā ir arī monumentālāki projekti — funkcionālas un dekoratīvas stikla dizaina detaļas interjeram un arhitektūras objektiem, ekskluzīvas vitrāžas, apgaismes ķermeņi un virsgaismas risinājumi.

Artis Nīmanis piedalījies vairākās grupu izstādēs, sarīkojis personālizstādes Eiropā, ASV, Krievijā, Japānā, Apvienotajos Arābu Emirātos un citviet. Līdz šī gada aprīlim viņa personālizstāde «Reflection» bija skatāma vienā Mehiko vadošajām izstāžu zālēm «Galeria Ethra». Savukārt Latvijā «Fragile» DMDM būs tikai otrā autora personālizstāde, kurā plašākai publikai būs iespēja iepazīties ar autora radošo darbību.

Papildus izstādei interesenti aicināti apmeklēt vairākus saistītos pasākumus. Pirmais no tiem notiks 27. aprīlī plkst. 17.00, kad sarunu cikla «Vārds Latvijas dizaineriem» ietvaros, Artis Nīmanis dalīsies savā pieredzē par dalību pasaules mēroga dizaina izstādēs un konkursos. Savukārt 11. maijā notiks «Sarunas muzejā», kurā apmeklētājiem būs iespēja vairāk uzzināt par izstādē «Fragile» izstādītajiem darbiem, izstaigājot to kopā ar autoru Arti Nīmani un mākslas zinātnieci Inesi Baranovsku. Muzeju naktī, 21. maijā, Arta Nīmaņa darbu izstādi papildinās starpdisciplināro mākslu studijas «Ideagnosis» performance un tā būs apskatāma bez maksas.

Arta Nīmaņa stikla darbu izstāde «Fragile» līdz 19. jūnijam skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Skārņu ielā 10/20, Rīgā. Plašāka informācija atrodama DMDM mājaslapā.