Heiki Kaski (Heikki Kaski) — no sērijas «Tranquillity».

Šonedēļ sācies starptautisks fotogrāfijas festivāls Rīgas Fotomēnesis, kura ietvaros līdz 16. jūnijam visā pilsētā norisināsies virkne dažādu notikumu, bet vairākas izstādes būs apskatāmas vēl ilgāk. Tā centrālā tēma šogad ir «Teritorijas, robežas un savienojumi», atsedzot ne tikai šo jēdzienu ģeogrāfisko, bet arī sociālpolitisko un personisko raksturu.

Ziņas Fold 6. maijs, 2016

«Ar festivālu «Rīgas Fotomēnesis» mums ir svarīgi  veidot Rīgu par tikšanās vietu tiem, kas vēlas atklāt aktuālo, unikālo, kā arī mazāk zināmo Ziemeļeiropas un Austrumeiropas fotogrāfijā. Festivāla programmā pievēršam uzmanību gan starptautiski atzītu autoru darbiem, gan Latvijas jaunajiem fotogrāfiem; fotogrāfija būs redzama ne tikai izstāžu zālēs, bet arī pilsētvidē,» atklāj festivāla programmas vadītājs, fotogrāfs Arnis Balčus, kura mērķis, jau trešo gadu rīkojot šo festivālu, ir Eiropas fotofestivālu kartē iezīmēt arī Rīgu.

Rīgas Fotomēneša laikā interesenti varēs apmeklēt desmit izstādes un vairāk nekā 20 pasākumus — publiskās lekcijas, diskusijas, meistarklases, grāmatu atklāšanas.

Kopš 2. maija pilsētvidē, «JCDecaux» reklāmas stendos jau skatāmas pirmās festivāla izstādes — starptautiska konkursa laureātu darbu izstāde «Teritorijas, robežas un savienojumi» un Londonā dzīvojošā latviešu mākslinieka Reiņa Lismaņa «pasūtījums01», kuras turpināsies līdz 15. maijam. Savukārt šodien, 6. maijā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atklāta trīs dažādu paaudžu mākslinieku izstāde «Gleznas un skulptūras».

Festivāla centrālais notikums būs izstāde «Teritorijas» Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā (no 13. maija līdz 16. jūnijam), kurā septiņi mākslinieki no Latvijas, Somijas, Lietuvas, Krievijas, Baltkrievijas un Norvēģijas ar saviem darbiem aktualizē vietas, personas un laikmeta savstarpēju mijiedarbību autorfotogrāfijā. Autoru uzmanības lokā ir gan Baltkrievijas sociālā ainava, gan Kalifornijas mazpilsēta Trankvilitija, gan stāsti par jauniešu subkultūru, gan interese par fotogrāfijas kā medija attiecībām ar realitāti un atmiņu. Vienlaikus izstāde, kuras līdzkurators ir pasaulē pazīstamais zviedru fotogrāfs JH Engstrēms (JH Engström), uzdod arī jautājumu par kopīgo un atšķirīgo Ziemeļeiropas un Austrumeiropas fotogrāfijā. 13. maijā līdztekus izstādei norisināsies arī intensīva publisko lekciju un diskusiju programma, tostarp diskusija par foto žurnālu izaicinājumiem digitālajā laikmetā. Uz to aicināti pazīstamu izdevumu, «1000 Words», «Yet», «Calvert Journal» un «The Eyes» pārstāvji, bet diskusiju vadīs pašmāju «FK» redaktors Arnis Balčus.

Atsevišķa Fotomēneša programmas daļa «Self Publish Riga», kuru organizē biedrība ISSP, būs veltīta fotogrāmatām, pašizdošanas kultūrai fotogrāfijā un vizuālajā mākslā. Arī tās izstāde būs skatāma Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā. Izstādē iekļautas vairākas nozīmīgas fotogrāmatu kolekcijas un izlases, tostarp prestižā «Paris Photo/Aperture» grāmatu konkursa kolekcija, Evitas Gozes kūrēta Baltijas valstu fotogrāmatu kolekcija, kā arī labākās «Self Publish Riga» konkursam iesūtītās grāmatas.

14. maijā teju visas dienas garumā «Self Publish Riga» ietvaros notiks publiskās lekcijas, kurās par grāmatu izdošanu un dizainu stāstīs tādi nozares eksperti, kā Ēriks Kesels (Erik Kessels, «KesselsKramer»), Gordons Makdonalds (Gordon MacDonald, «GOST Books»), Hestere Kaisere (Hester Keijser, «The Independent Photo Book»), Toms Mrazausks (Tom Mrazauskas, «Brave Books»), kā arī Anhels Luis Gonzalezs (Ángel Luis González, «The Library Project»). Dienas noslēgumā tiks paziņoti starptautiskā fotogrāfijas grāmatu maketa konkursa uzvarētāji.

Fotomēneša laikā «FK Balvas» pasākumā tiks noskaidrots labākais jaunais Latvijas fotogrāfs, kā arī prezentēts izdevums «Latvijas fotogrāfija 2016». Paralēli publiskajai programmai norisināsies arī portfolio skate un meistarklases jaunajiem un jau pieredzējušiem fotogrāfiem.

Plašāka informācija par pasākumiem, norises vietām un pilna festivāla programma pieejama Rīgas Fotomēneša mājaslapā. Projektu organizē biedrība «Rīgas Fotomēnesis», ISSP un žurnāls «FK» sadarbībā ar Latvijas Fotogrāfijas muzeju, LKA Rīgas Kino muzeju, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Laikmetīgās mākslas centru un «JCDecaux».