Publicitātes attēls

No 1. līdz 7. augustam Siguldā pirmo gadu norisināsies Starptautiskā dizaina vasaras skola MAD, kuras fokusā šoreiz būs neatņemama cilvēka dzīves sastāvdaļa — ēdiens un tā baudīšana. Skolas organizatori ir dizaineris Rihards Funts un Siguldas pils kompleksa vadītāja Liene Kuplā, bet tās mērķis ir caur praktisku darbu un radošiem eksperimentiem paplašināt izpratni par dizainu un amatniecību. Nākamnedēļ pāris vakari atvēlēti arī publiskām lekcijām, uz kurām aicināti visi interesenti.

Ziņas Fold 26. jūlijs, 2016

Starptautiskā dizaina vasaras skola MAD Siguldā vienkopus pulcēs 15 dalībniekus, jaunos dizaina un mākslas profesionāļus no Latvijas Mākslas akadēmijas un Eiropas augstskolām, kā arī pasniedzējus un darbnīcu vadītājus — dažādu nozaru, tostarp dizaina, amatniecības, gastronomijas un viesmīlības, speciālistus. Galvenie darbu vadītāji jeb meistari būs «John Neeman Tools» radītājs Jēkabs Dimiters un kokapstrādes virtuozs Jānis Straupe. Ar savām amata prasmēm studentus iepazīstinās arī seno mūzikas instrumentu meistars Eduards Klints, kalējs Andris Ščeglovs, keramiķi Elizabete un Osvalds Cāni, kā arī tāšu pinēja Vizma Zvirbule. Dalīties pieredzē aicināti arī 12 lektori, no kuriem četri 1. un 2. augustā sniegs publiskas lekcijas, uz kurām aicināti visi interesenti.

Pirmās Starptautiskās dizaina vasaras skolas MAD devīze ir «Marss uz šķīvja» («Mars on Plate»). Organizatori stāsta, ka vasaras skolas ietvaros spekulācijām par dzīvību uz Marsa tiks pielikts punkts, jo dalībnieki pieņems, ka šī planēta reiz patiesi tiks apdzīvota. Savukārt dzīviem organismiem ir nepieciešama pārtika, tāpēc skolā tiks apskatīts ēdiens un tā baudīšana, un kurss noslēgsies ar izstādes «Mars on Plate» atklāšanu.

Darbs vasaras skolā noritēs vairākās grupās, bet nedēļas ietvaros risināmo uzdevumu dos Rihards Funts, skolas organizators, dizaina studijas «Rijada» un uzņēmuma «Ampple» līdzdibinātājs, un šefpavārs Andris Jugāns. Papildu aktivitātēm darbnīcās un lekcijām vasaras skolas dalībnieki dosies ekskursijās pa Gaujas ieleju, lai smeltos iedvesmu dabā un izzinātu vietējās tradīcijas. Nedēļas garumā studenti kopā ar pasniedzējiem apdzīvos visu Siguldu — darbs lielākoties noritēs vēsturiskajā Siguldas pils kompleksā, bet nakšņošanai vieta paredzēta gleznainajā Krimuldas muižā.

Publiskās lekcijas

Siguldas pils kompleksā, Pils ielā 16, Siguldā. Lekcijas notiks angļu valodā, ieeja bez maksas.

1. augusts
19.00

Asens Čumovs (Asen Chumov), arhitekts un pasniedzējs Mediju, dizaina un arhitektūras institūtā «Strelka», Maskava.

19.30

Fions Dobins (Fionn Dobbin), Rīgas Ekonomikas augstskolas pasniedzējs, sociālā dizaina zīmola «Mammu» un dizaina konsultāciju aģentūras «Age5» radošais direktors.

2. augusts
19.00

Jānis Gailītis, Latvijas Mākslas akadēmijas dizaina projektu vadītājs.

19.30

Čārlzs Bušmanis (Charles Bušmanis), Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrikas vadītājs.

 

Starptautiskā dizaina vasaras skola MAD norisināsies Siguldā no 2016. gada 1. līdz 7. augustam. Vairāk par tās ideju, programmu un pasniedzējiem iespējams uzzināt mājaslapā un Facebook lapā. Finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.