Foto — Kaspars Kursišs

Šovakar Cēsīs noslēgsies divas nedēļas ilgusī FOLD un Rīgas Tehniskās universitātes rīkotā Starptautiskā vasaras skola «Instant». Pulksten 19.00 Cēsu vecajā alus brūzī notiks projektu prezentācijas, kam sekos pilsētvides instalāciju atklāšana.

Redakcija Fold 5. augusts, 2016

Vasaras skolas «Instant» dalībnieki pētīja maza mēroga pēkšņu arhitektūru — viegli pielāgojamas, daudzveidīgas un šodienas neatliekamajām vajadzībām atbilstošas formas. Par vasaras skolas būvlaukumu šogad kļuva Cēsu pilsētas pamanāmākā vēsturiskā ražotne — vecais alus brūzis, kas palēnām pārtop par mākslas un zinātnes centru.

Šogad tapušās instalācijas ir lielākās vasaras skolas pastāvēšanas vēsturē.

«Prototype»

Darbnīcas «Prototype» dalībnieki iedvesmojās no inženiera Imanta Priedīša atmiņu stāsta par darbu Cēsu alus brūzī, kā arī dažādos laika periodos tapušo celtņu materialitātes. Vides instalācija «Archive of Truth and Bluff» ir koka režģis, kas ved ceļojumā cauri brūža būvvēsturei uz tā iespējamo nākotni. Tā vainagojas ar terasi mākoņos, no kuras paveras skats uz Pils parku. Objekts tapis latviešu arhitektu Austra Mailīša un Andras Odumānes, kā arī viņu kolēģa no Japānas Reidži Kobajaši (Reiji Kobayashi) vadībā.

«Building Works Unit»

Darbnīcā «Building Works Unit» tapis 13 metrus garš tilts «Night Train» — sliežu ceļš ar kustināmu vagonu, kas četrās dažādās pozīcijās kalpo atšķirīgām funkcijām un aktivizē telpu ap sevi. Tilta vienā galā atrodas galds, kas izmantojams būvsapulcēm, pusdienām vai saviesīgiem pasākumiem, bet otrā — pārkare ar skatu uz Pils parku. Pārvietojamais vagons kalpo gan kā skaņas, gan gaismas avots, lai akcentētu vienu no brūža simboliem — skursteni. Darbnīcas vadītāji ir Vīnē strādājošais latviešu arhitekts Niklāvs Paegle un viņa kolēģi no Londonas Tomass Randels–Peidžs (Thomas Randall–Page) un Teodors Molojs (Theodore Molloy).

19.00

Darbnīcu gala prezentācijas un publiska diskusija. Darba valoda — angļu, ieeja brīva. Norises vieta — Cēsu vecais alus brūzis Lenču ielā 9/11, Cēsu Mākslas festivāla izstāžu telpa ar Paulas Zariņas gleznām.

20.00

Instalāciju «Archive of Truth and Bluff» un «Night Train» atklāšana. Norises vietas — brūža garāžās un pie skursteņa.

 

Vasaras skolā tapušās būves būs apskatāmas līdz 14. augustam, kā arī no 20. augusta līdz 18. septembrim starptautiskās mākslas biennāles «Eiropas jaunrade» laikā. Plašāka informācija par Rīgas Tehniskās universitātes Starptautisko vasaras skolu pieejama tās mājaslapā un Facebook lapā.

Organizē

FOLD sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti.

Atbalsta

Valsts izglītības attīstības aģentūra, Cēsu novada pašvaldība, Valsts kultūrkapitāla fonds, Vides risinājumu institūts, «Rotho Blaas», «Sarma & Norde», «Ķelmēni».

Paldies

Cēsu Mākslas festivālam un Paulai Zariņai.