Instalācija «Night Train». Foto — «Building Works Unit»

Līdz 18. septembrim Cēsu Zinātnes un mākslas centrā «Brūzis» apskatāmas starptautiskajā arhitektu, dizaineru un urbānistu vasaras skolā «Instant» tapušās telpiskās instalācijas «Nakts vilciens» un «Arhīvs».

Redakcija Fold 1. septembris, 2016

FOLD un Rīgas Tehniskās universitātes rīkotās vasaras skolas «Instant» dalībnieki pētīja maza mēroga pēkšņu arhitektūru — viegli pielāgojamas, daudzveidīgas un šodienas neatliekamajām vajadzībām atbilstošas formas. Par vasaras skolas būvlaukumu kļuva Cēsu pilsētas pamanāmākā vēsturiskā ražotne — vecais alus brūzis, kas palēnām pārtop par mākslas un zinātnes centru. Šogad tapušās instalācijas ir lielākās vasaras skolas pastāvēšanas vēsturē.

Arhīvs

Iedvesmu instalācijai studentu grupa rada, lasot Cēsu alus brūža inženiera Imanta Priedīša atmiņu stāstu. Liekot lietā gan tehniskās zināšanas, gan komunikācijas prasmi, viņam izdevās atgriezties Latvijā no darba nometnes Čukotkā, tikt pie darba brūzī un vadīt vairāku tā celtņu būvniecību. Padomju gadu saimniekošanas maniere atspoguļojas alus brūža arhitektūrā, kas ir dažādu būvniecības periodu, paņēmienu un materiālu kolāža. Instalācija «Arhīvs» ir telpisks režģis, kas izmantojams gan kā noliktava dažādu noderīgu, brūža pārbūves procesā radušos atgriezumu un atradumu novietošanai, gan kā publiska pasākumu telpa. Brīvstāvošā instalācija integrēta zem esoša garāžas jumta, un pakāpieni apmeklētājus ved no telpas tumšākā stūra augšup uz terasi mākonī, no kuras paveras skats uz Pils parku.

Režģa struktūra veidota no koka rāmja ar 900mm soli. Mākonis izgatavots no stikla šķiedras tīkla un kustas vēja ietekmē.

Grupas vadītāji: «Mailītis A.I.I.M.» arhitekti Austris Mailītis un Andra Odumāne (Latvija), Reidži Kobajaši (Reiji Kobayashi, Japāna / Latvija).

Nakts vilciens

Darbnīcā «Building Works Unit» tapa 13 metrus garš tilts «Nakts vilciens» — sliežu ceļš ar kustināmu vagonu, kas dažādās pozīcijās kalpo atšķirīgām funkcijām un aktivizē telpu ap sevi. Tilta vienā galā atrodas galds, kas izmantojams būvsapulcēm, pusdienām vai saviesīgiem pasākumiem, bet otrā — pārkare ar skatu uz Pils parku. Pārvietojamais vagons izmantojams gan kā skaņas, gan gaismas avots, lai akcentētu vienu no brūža simboliem — skursteni — un lai pakāpeniski sapludinātu robežu starp brūzi un Pils parku. «Nakts vilciens» būvēts no priedes koka dēļiem un atsevišķām metāla detaļām.

Grupas vadītāji: Niklāvs Paegle (Latvija / Austrija), Tomass Randels–Peidžs (Thomas Randall–Page) un Teodors Molojs (Theodore Molloy, Lielbritānija).

Abas instalācijas ir apskatāmas līdz 18. septembrim starptautiskās mākslas biennāles «Eiropas jaunrade» laikā. Plašāka informācija par Rīgas Tehniskās universitātes Starptautisko vasaras skolu pieejama tās mājaslapā un Facebook lapā.