Foto — Ronalds Smits (Ronald Smits), Eindhovenas Dizaina akadēmija

Šogad ar izcilību absolvējot prestižās Eindhovenas Dizaina akadēmijas «Man And Well–Being» nodaļu, jaunā dizainere Tamāra Orjola radījusi interjera priekšmetus, kas izgatavoti no neparasta, autores pašas izgudrota un izstrādāta materiāla — priežu skuju «vilnas». Oktobra beigās šis projekts tika atzīts par labāko Holandes dizaina nedēļā un, līdz ar panākumiem, guvis rezonansi arī nozares medijos.

Ziņas Fold 8. novembris, 2016

Priede ir populārākais kokmateriāls pasaulē — Eiropas Savienībā vien katru gadu tiek nocirsti vairāk nekā 600 miljoni priežu koku. Tomēr koksne ir tikai daļa no tiem — 20–30 procentus no priedes veido tās skujas. Šie fakti pamudināja dizaineri Tamāru Orjolu dziļāk papētīt potenciālās priežu skuju izmantošanas iespējas, lai to milzīgais apjoms nepaliktu mēslainē. Vairāk nekā gadu ilgušās izpētes un eksperimentu rezultātā Orjola nonākusi pie secinājuma, ka priežu skujas ir lieliska alternatīva dažādām šķiedrām. Ar standarta ražošanas tehnikām, smalcināšanu, mērcēšanu, tvaicēšanu, žāvēšanu, siešanu un presēšanu, skujas iespējams pārvērst tekstilā, kompozītmateriālos un papīrā, apstrādes procesā iegūstot arī ēteriskās eļļas un krāsvielas.

Lai publikai atklātu daļu no šīm iespējām, Orjola radīja sēdmēbeļu un paklāju sēriju «Forest Wool» («Meža vilna»), kas, līdzās citu Eindhovenas Dizaina akadēmijas absolventu darbiem, tika izstādīta Holandes dizaina nedēļā. Soliņi un tekstilijas izgatavotas vienīgi no priežu skujām, demonstrējot, ka arī šis dabīgais materiāls var būt vizuāli pievilcīgs un taustei tīkams.

Otro gadu pēc kārtas Holandes dizaina nedēļā tika piešķirta balva labākajam projektam — tādam, kas bijis pārsteidzošākais vai izcēlies ar iespaidīgāko prezentāciju. No 22. līdz 30. oktobrim septiņi dizaineri un apmeklētāji starp izstādītajiem izvēlējās 16 finālistus, bet noslēgumā Holandes dizaina nedēļas vēstneši, dizaineri Mārtens Bāss (Maarten Baas) un Bass van Abels (Bas van Abel) pasniedza balvu labākajam — Tamāras Orjolas «Forest Wool». Par veiksmīgo sniegumu viņa saņēmusi 2500 eiro naudas balvu, kā arī rezervētu vietu nākamajā Holandes dizaina nedēļā.

Pirms studijām Eindhovenas Dizaina akadēmija Orjola izglītojusies Rīgā, vispirms Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas koka izstrādājumu dizaina programmā, vēlāk — Latvijas Mākslas akadēmijas vides dizaina nodaļā. Šobrīd viņa strādā dizaina studijā «Studioilse» Londonā un, kā norāda intervijā «Dezeen», paralēli meklē sadarbības partneri, lai attīstītu jaunradīto priežu skuju materiālu un paplašinātu tā ražošanas procesu.