Kadrs no filmas «The Happy Film»

2. un. 3. jūnijā Kuldīgā norisināsies piektais Dizaina filmu festivāls. Tas iezīmēs Starptautiskā glezniecības plenēra un vasaras skolas «Māksla pārdot mākslu» programmas noslēgumu un aicinās baudīt labāko jauno kino, kas ir veltīts dizaina un mākslas tēmām.

Ziņas Fold 23. maijs, 2017

Dizaina filmu festivāls kā ierasts apskatīs ar dizainu saistītas tēmas dažādu mākslas jomu kontekstā. Filmu festivāla programmā būs iekļauts jaunākais kino no visas pasaules, tostarp filma «Ķīnas van Gogi» (China’s Van Goghs, 2016), kas vēsta par simtiem gleznotāju Ķīnas pilsētā un viņu darbu pie Van Goga gleznu reprodukcijām, ieskats monumentālā Bārbikana mākslas centra aizkulisēs mēneša garumā filmā «Bārbikanija» (Barbicania, 2014), kā arī spriedzes piesātināta dokumentālā filma «Maija pirmā pirmdiena» (The First Monday in May, 2016) par visu laiku apmeklētākās modes izstādes organizēšanu Ņujorkas Metropolitēna mākslas muzejā. Vakara brīvdabas seansos varēs sekot līdzi slavenā dizainera Stefana Sagmeistera (Stefan Sagmeister) prieka meklējumiem kino darbā «Laimīgā filma» (The Happy Film, 2016), kā arī Džoija Skagsa (Joey Skaggs) spējai piemānīt ASV sabiedrību un medijus filmā «Izjokošanas māksla» (Art of the Prank, 2015). Šogad atsevišķā programmā būs apkopotas arī īsfilmas no Latvijas — «Lust Lust» (2009) ar modes dizaineres Ketas Gūtmanes kostīmiem, «Mēness nogurdinātais» (2015) par gleznotāju Raulu Zitmani un «Lai smuki!» (2016), kas stāsta par vienkāršu cilvēku centieniem radīt sev apkārt skaistu vidi.

Filmu seansus kino izrādīšanas vietās iekštelpās un brīvdabā papildinās tematiskas lekcijas, radošās darbnīcas un izstādes. Nedēļu pirms Dizaina filmu festivāla Kuldīgā 25. un 26. maijā norisināsies vasaras skola «Māksla pārdot mākslu», savukārt 2. un 3. jūnijā Kuldīgas Mākslas namā un Kuldīgas Mākslinieku rezidencē tiks atklātas trīs glezniecības izstādes.

Šī gada Dizaina filmu festivāla grafiskā identitāte ir izstrādāta sadarbībā ar dizaineri Ievu Balodi, kura paralēli darbam dizainā rīko eksperimentālā kino seansus, lekcijas un darbnīcas, kā arī kopā ar citiem interesentiem ir nodibinājusi Baltijas analogā kino biedrību.

Dizaina filmu festivāla programma tiks demonstrēta Kuldīgas Mākslinieku rezidences ierīkotajā kinozālē (ieejas maksa 2,50 eiro), bet brīvdabas seansi bez maksas norisināsies Pils parka kinoteātrī «Goldingen Knight Cinema». Filmas būs skatāmas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu un angļu valodā. Festivālu rīko kinoteātris «Kino Bize» sadarbībā ar Kuldīgas Mākslinieku rezidenci, «Goldingen Knight Cinema», Kuldīgas novada muzeju un Latvijas Mākslas akadēmiju. Festivālu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Kuldīgas novada pašvaldība. Sekot festivāla jaunumiem un programmai ir iespējams Dizaina filmu festivāla Facebook lapā un kinoteātra «Kino Bize» mājaslapā.