Jānis Rokpelnis. Publicitātes foto

Platforma «Latvian Literature» sadarbībā ar aktrisi un tērpu mākslinieci Madaru Botmani radījuši t–kreklu līniju «#iamintrovert» ar desmit latviešu rakstnieku un dzejnieku daiļdarbu citātiem angļu valodā. Tie veidoti par godu Latvijas dalībai Londonas grāmatu tirgū 2018. gadā goda viesu statusā.

Ziņas Fold 28. novembris, 2017

Latvijas literatūras atpazīstamības kampaņas «#iamintrovert» ietvaros šī gada septembrī eksporta platforma «Latvian Literature» sadarbībā ar dzejnieku un aldari Krišjāni Zeļģi (alusdarītava «Malduguns») laida klajā «#iamintrovert» alus līniju. Turpinot pievērst sabiedrības uzmanību Latvijas literatūrai, nupat kampaņas jaunumiem pievienojušies arī Madaras Botmanes radītā dizaina abpusēji valkājamie t–krekli ar melnas un baltas apdrukas citātiem, kurus iespējams mainīt, izmantojot rāvējslēdzēja aizdari. Krekli ir divu veidu, īsi un gari, un piemēroti gan sievietēm, gan vīriešiem. Izmantoto tekstu autori ir desmit mūsdienu Latvijas literāti — Nora Ikstena, Osvalds Zebris, Inga Gaile, Luīze Pastore, Jānis Rokpelnis, Arvis Viguls, Kārlis Vērdiņš, Inga Ābele, Jānis Joņevs un Uldis Bērziņš.

Latviešu autoru citāti uz krekliem ir angļu valodā, lai uzsvērtu Latvijas literatūras eksportspēju un tās iespējas tikt tulkotai citās pasaules valodās: «Gatavojoties Londonas grāmatu tirgum, esam pārdevuši vairāk nekā 30 Latvijas darbu tulkošanas tiesības Lielbritānijas izdevniecībām. Latvijas literatūra ir interesanta ārzemju izdevējiem, tikai ir smagi jāstrādā, lai viņi par to uzzinātu. Kampaņu «#iamintrovert» mēs veidojam ar mērķi pievērst uzmanību Latvijas literatūras eksporta potenciālam ne tikai ārvalstīs, bet arī šeit Latvijā,» stāsta platformas «Latvian Literature» vadītāja Inga Bodnarjuka–Mrazauskas.

Baltijas valstu īpašo viesu statuss Londonas grāmatu tirgū nākamā gada aprīlī latviešu literatūrai paver iespēju tikt pamanītai, tulkotai un izdotai angļu valodā. Kampaņa «#iamintrovert» tika aizsākta pagājušajā gadā, prezentējot Latviju kā introvertu rakstnieku nāciju. Kampaņas ietvaros šogad Londonas tirgus Latvijas stendā bija pieejama introverto rakstnieku garderobe, tika radīta videoklipu sērija ar latviešu rakstnieku un dzejnieku piedalīšanos, kā arī mākslinieks Reinis Pētersons aizsāka komiksu stāstu sēriju par introvertā rakstnieka I. ikdienas gaitām.

«#iamintrovert» t–kreklus iespējams iegādāties galerijā «Istaba», veikalos «M50», «BOLD Concept Store», «Mūsmāja», «Rozes Bode» un citviet.