Attēls — Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs

No 2017. gada 15. decembra līdz 2018. gada 4. februārim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) būs skatāma izstāde «Sinerģija. Laikmetīgās tendences metālmākslā un dizainā».

Ziņas Fold 11. decembris, 2017

Izstāde iezīmēs aktualitātes, mākslinieku darbības virzienus un radošos meklējumus gan eksperimentālās, gan klasiskās formveidēs rotu mākslā, objektos un dizaina priekšmetos. Ekspozīcijā iecerēts akcentēt autoru sinerģiju ar materiālu, kas var izpausties formā, struktūrā, ritmā, krāsā, gaismā, vizuālā, telpiskā un psiholoģiskā priekšmeta uztverē, kā arī dažādu maņu sintēzē.

Metālmāksla ir Latvijas kultūras vēsturē aktīvi klātesoša parādība ar izkoptām tradīcijām — sākot no zeltkaļu cunftēm Rīgā un kalējiem smēdēs, līdz metālkalumiem un lējumiem padomju perioda ideoloģiskajā klimatā un laikmetīgajiem autoriem, kuru darbi top gan mākslas kontekstā, gan kā komerciāli tipveida pasūtījumi, gan iekļaujoties mūsdienu dizaina un uzņēmējdarbības sfērā.

Latvijas Mākslas akadēmijas Metāla dizaina katedra dibināta 1961. gadā, un to absolvējuši lielākā daļa Latvijā strādājošu metālmākslinieku (Māris Šustiņš, Valdis Brože, Armands Vecvanags, Uģis Traumanis u.c.). Spilgtu meistaru vidū ir arī tādi, kuri izglītību ieguvuši citviet, piemēram, Igaunijas Mākslas akadēmijā (Tallinas Mākslas institūts 1944–1989) — Juris Gagainis, Māris Auniņš, Andris Lauders, Guntis Lauders. Iespēja papildināties vai apgūt specialitāti ārzemēs arī jaunākās paaudzes autoru darbībā iezīmē alternatīvas mākslinieciskās stratēģijas. Izstāde ir mēģinājums ieraudzīt noteiktu kontinuitāti, kopīgās un atšķirīgās strāvas un izcelt vadošos virzienus izvērstā panorāmā.

Izstādi papildina katalogs, kas piedāvā tuvāk iepazīt ne tikai autoru radošās biogrāfijas un eksponētos darbus, bet arī metālmākslas un dizaina ainu un tās attīstības trajektorijas nesenā pagātnē un šodien.

Izstādes dalībnieki: Māris Auniņš, Jānis Brants, Valdis Brože, Vladislavs Čistjakovs, Arvīds Endziņš, Didzis Jurkovskis, Anna Fanigina, Juris Gagainis, Andris Lauders, Guntis Lauders, Aldis Lorencs, Monta Apsāne un Ieva Laube («Collar»), Mārtiņš Mālnieks, Una Mikuda, Kristīne Nuķe Panteļejeva, Rasma Pušpure, Lauris Rutkis, Anita Savicka, Andris Silapēters, Māris Skanis, Jelizaveta Suska, Modris Svilāns, Māris Šustiņš, Uģis Traumanis, Armands Vecvanags, Jēkabs Voļatovskis, Zane Vilka, Jānis Vilks, Maija Vītola–Zitmane.

Izstāde skatāma no 2017. gada 15. decembra līdz 2018. gada 4. februārim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā, Skārņu ielā 10/20.