Foto — Latvijas Pasts

Klientiem durvis vēris rekonstruētais Latvijas pasta pakalpojumu centrs Rīgā, Elizabetes ielā 41/43. Laikmetīgi risinājumi rasti gan pasta nodaļas interjerā, gan blakus esošās velonovietnes dizainā.

Ziņas Fold 5. septembris, 2018

Aizvadīto divu gadu laikā Latvijas Pasts īstenojis vairākus modernizācijas projektus, tostarp strādājot arī pie mūsdienīgāku klientu apkalpošanas principu ieviešanas. Jaunieviesumu vidū ir atvērtā tipa stendi, īpaša dizaina bērnu stūrīši, jaunajiem vecākiem draudzīgas pasta nodaļas, pakalpojumu pārnešana digitālajā vidē un citas modernizācijas iniciatīvas. Jaunā komunikācijas un pakalpojumu sniegšanas koncepcija vizuālu veidolu guvusi biroja «Dizaina Kvartāls» projektētajā interjerā Latvijas Pasta 10. nodaļā Rīgā, Elizabetes ielā 41/43. Ierasto Latvijas Pasta dzeltenzilo krāsu gammu nomainījuši klusinātāki toņi un atturīgāka materiālu palete.

«Mērķis bija radīt jaunu vizuālo identitāti, kas nojauc vecos priekšstatus par pasta dizainu,» komentē dizainers Raimonds Šiferis no «Dizaina Kvartāls». Klientu apkalpošanas stāvletes no perimetra ir ieceltas telpas centrā, organiskā veidā sakārtojot cilvēku plūsmas. Izmantotā pasta simbolika ir neuzbāzīga un integrēta interjera dizainā, panākot neformālāku gaisotni, kas drīzāk tuvinās kafejnīcas atmosfērai. «No standarta pilnībā izsit neona izkārtne pie ķieģeļu sienas,» komentē Raimonds — šādu risinājumu varētu ieraudzīt arī kādā pilsētas bārā. Mūsdienīgu veidolu Latvijas Pasts centies sasniegt arī ārtelpā — velonovietne pie nodaļas Elizabetes ielā izvietota uz ielas braucamās daļas, dodot priekšroku gājējiem. «Šāda tipa velonovietne pagaidām ir vienīgā Latvijā, bet citās Eiropas valstīs tā jau ir ierasta prakse efektīvam ielas telpas izmantojumam. Tā izceļas ar diviem pozitīviem aspektiem — neaizņem gājējiem paredzēto teritoriju un divu automašīnu vietā tajā var novietot desmit divriteņus. Pasta nodaļas apkaimē Elizabetes ielā nav velonovietņu, tāpēc šo risinājumu izvēlējāmies tieši šeit,» stāsta satiksmes infrastruktūras plānotājs Viesturs Laurs, šīs velonovietnes autors. Jaunā velonovietne atklāta jūnijā, taču iecere izveidot drošas velosipēdu stāvvietas radusies jau pirms vairākiem gadiem, kad apvienība «Pilsēta cilvēkiem» uzrunāja Latvijas Pastu, vēršot uzmanību uz faktu, ka pie nodaļām trūkst iespēju droši novietot divriteni. «Pilsēta cilvēkiem» jau kopš 2016. gada strādā gan ar pašvaldībām un uzņēmumiem, gan plašāku sabiedrību, iestājoties par labu pilsēvidi un ielu dizainu. Šis ir viens no apvienības sasniegumiem. Šobrīd pie 15 Latvijas Pasta nodaļām Rīgā un citur Latvijā izvietotas īpaša dizaina nerūsējošā tērauda velonovietnes, taču modernizācijas procesu iecerēts turpināt, visas pasta nodaļas padarot velobraucējiem ērti un droši pieejamas.