Projekta vizuālā identitāte — Zigmunds Lapsa

No šodienas, 22. novembra, līdz 27. janvārim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) apskatāma izstāde «Tieši laikā. Dizaina stāsti par Latviju», kas piedāvā atskatīties uz dažādām dizaina vēstures epizodēm aizvadīto 100 gadu garumā. Līdzās izstādei izdota arī grāmata ar tādu pašu nosaukumu.

Ziņas Fold 22. novembris, 2018

Izstāde «Tieši laikā. Dizaina stāsti par Latviju» DMDM caur materiālās kultūras liecībām vēsta par Latvijas sabiedrību vairākos vēstures posmos. Jaunā ekspozīcija nav hronoloģisks stāsts par sasniegumiem simtgades griezumā — epizodes dizaina vēsturē virknētas, meklējot kopīgās tēmas un izejas punktus dažādu paaudžu dizaineru darbībā. Izstāde ļauj izsekot procesam, kurā dizains pakāpeniski kļūst par patstāvīgu disciplīnu, atšķeļoties no mākslas, arhitektūras, amatniecības un rūpniecības.

Dizaineru piedāvātās idejas bieži vien nāk kā atbilde kādai funkcionālai problēmai, vajadzībai vai patērnieciskai iekārei. Šie risinājumi ir neizbēgami saistīti ar konkrētā brīža tehnoloģijām un estētiskajiem priekšstatiem, lietās iemiesojot sabiedrības vērtības un ikdienu. Savulaik «tieši laikā» bija gan Ansis Cīrulis un Jūlijs Madernieks ar tekstilijām un mēbeļu ansambļiem, gan darbnīca «Baltars», gan 20. gadsimta 30. gadu izcilākie grāmatniecības paraugi, kā arī «Minox», «VEF. Spīdola», Rīgas porcelāna rūpnīcas dizains 1960. gados, Rīgas plakāta skola, Zaigas un Māra Gaiļu «Mēbeles jauniem cilvēkiem». Izstāde ļauj uzzināt vairāk par visiem iepriekšminētajiem.

Līdzās dizaina objektiem izstādē iekļauti videomateriāli, fotogrāfijas un citas liecības no dažādu Latvijas muzeju un citu atmiņas institūciju krājumiem, kas atklāj kontekstu, kuros šie priekšmeti tika radīti un lietoti.

Projekta vadītāja un izstādes kuratore ir DMDM direktore Inese Baranovska. Radošajā darba grupā strādāja Zane Zajančkauska (apvienība «Kolektīvs»), Kristīne Budže, Irēna Bužinska, Rūta Rinka, Dace Ļaviņa, Ieva Zvejniece, Austra Stupele, Liene Granovska un Kristīne Šica. Izstādes dizainu veidojusi Ilze Kalnbērziņa–Prā (Praz).

Izstādi «Tieši laikā. Dizaina stāsti par Latviju» papildina Kristīnes Budžes un Ineses Baranovskas sastādīts rakstu krājums latviešu un angļu valodā. Tas ietver stāstus par nozīmīgām vēstures lappusēm Latvijas dizainā no 1930. gadiem līdz mūsdienām, kā arī intervijas ar dažādu paaudžu nozares profesionāļiem. Grāmatas dizaina un izstādes vizuālās identitātes autors ir Zigmunds Lapsa.

Paralēli izstādei DMDM piedāvās plašu pavadošo pasākumu programmu — starptautisku, ikvienam atvērtu zinātnisko konferenci 11. decembrī, radošās darbnīcas, tikšanās, ekskursijas un citas aktivitātes.

Vēl līdz 2. decembrim turpat DMDM apskatāma otrā «Tieši laikā. Dizaina stāsti par Latviju» satelītizstāde, kurā apskatāmas īpašiem notikumiem un kultūras personībām veltītas Latvijas naudas monētas. Savukārt no 7. decembra līdz 17. februārim būs atvērta projekta trešā satelītizstāde. Tā veltīta Valda Celma, Artura Riņķa un Anduļa Krūmiņa leģendārajai darbu skatei «Forma. Krāsa. Dinamika», kas tieši pirms 40 gadiem bija skatāma Pēterbaznīcā.

 

Izstāde «Tieši laikā. Dizaina stāsti par Latviju» no 22. novembra līdz 27. janvārim skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Skārņu ielā 10, Rīgā. Uzzināt vairāk par izstādi un sekot līdzi gaidāmajiem pasākumiem iespējams muzeja mājaslapā.