«Piecgades ģenerālmēģinājums», Laima Jurča. Publicitātes foto

Jaunās dizaineres Laimas Jurčas atšķirīgās un košās modes kolekcijas to autorei atnesušas ne vienu vien pozitīvu vērtējumu. Oktobra beigās Laima saņēma galveno balvu jauno modes dizaineru konkursā «Łódź Young Fashion Award», kas uzskatāms par būtisku atspēriena punktu viņas karjerā.

Ziņas Terēze Šulca 18. decembris, 2018

Laima Jurča šobrīd studē Latvijas Mākslas akadēmijas Modes mākslas apakšnozares maģistrantūras programmā. Modes dizaineres karjeras izvēle Laimas dzīvē nav nejauša — viņa jau bērnībā attīstījusi mākslinieciskās dotības, apmeklējot apģērbu dizaina pulciņu dzimtajā Kārsavā. «Man ir ārkārtīgi liels prieks, ka skolotāja mums to pasniedza kā mākslas priekšmetu, līdz ar to es modi un apģērbu iepazinu caur, manuprāt, vislabāko prizmu. Jau sākotnēji esmu modi uztvērusi kā mākslas virzienu, un domāju, ka šie pamati arī tagad manos darbos palīdz noturēt mākslinieciski augstvērtīgu kvalitāti,» stāsta Laima.

Viens no spēcīgākajiem dizaineres iedvesmas avotiem ir ceļošana. Tāpat kā Laimas darbi, arī viņas ceļojumi ir spilgti un kontrastu pilni. Kāpšana kalnos, pastaigas džungļos, peldes okeānā, arī lielpilsētu straujais ritms un kultūru izbaudīšana ir katalizatori, kas veicina Laimas mūzu ierašanos. Tomēr būtiskākā darba attīstīšanai ir pati ideja.

Kopš radošo gaitu uzsākšanas Laimas Jurčas rokrakstam raksturīgi koši un drosmīgi krāsu salikumi audumu apdrukās. Tos kombinējot, veidojas neierasti spilgti un raibi savienojumi. Laima atzīst: «Domāju, ka tieši tā ir mana stiprā puse, es nebaidos riskēt, paļaujos uz savām sajūtām, studiju gados gūto pieredzi un rīkojos.»

Uzsākot studijas akadēmijā, Laimai jau visai drīz kļuva skaidrs, ka viņu īpaši interesē audumu apstrāde. Baltus zīda, poliestera un kokvilnas audumus savai jaunākajai kolekcijai «Piecgades ģenerālmēģinājums» Laima iegādājās bāzē Milānā un pēcāk tos apdrukāja.

Poliesters vairākkārt bijis Laimas sabiedrotais: «Tas cilvēkiem parasti neasociējas ar labas kvalitātes audumu, taču no savas pieredzes varu teikt, ka labs poliesters noteikti būs labāks un ilgtspējīgāks par sliktas vai viduvējas kvalitātes kokvilnu.» Iepriekšējā kolekcijā «Jarmo» Laima izmantojusi arī vilnas audumus. Savukārt par nozīmīgāko lietu garderobē Laima uzskata mēteli, jo tas ir unikāls un universāls vienlaikus.

Laima Jurča ir vairāku balvu laureāte. Pēc šī gada Latvijas Mākslas akadēmijas modes skates viņa saņēma «Swedbank Latvija» stipendiju, bet Lietuvas konkursā «Virus Mada» ieguva pirmo vietu. Laima prezentē savas kolekcijas ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās, piemēram, «ERKI Moeshow» Tallinā.

Īpaši jāizceļ Laimas līdz šim lielākais starptautiska mēroga sasniegums — uzvara jauno modes mākslinieku konkursā «Łódź Young Fashion Award», kur dizainere piedalījās ar kolekciju «Piecgades ģenerālmēģinājums». Iegūtā balva, 30 000 eiro, sniedz Laimai jaunas iespējas un arī pienākumus to attaisnot un gudri ieguldīt.

«Piecgades ģenerālmēģinājums» aizved atpakaļ uz padomju laikiem. Jau pirmajā kursā Laimu iedvesmoja slāviskās kultūras motīvi, piemēram, matrjoška un rakstainie lakati, kas sasaucas ar jaunākās kolekcijas tēmu. Laima skaidro: «Ir nostalģija, taču, tā kā es pati neesmu dzīvojusi padomju periodā, šis stāsts atklājas caur specifisku prizmu, caur manu personīgo attieksmi un uztveri par to, ko esmu dzirdējusi no savu tuvinieku stāstiem.» Visspilgtāk šis laiks ietekmējis tieši apdrukas, kurās redzami ziedi no vaskadrānām, saulespuķu sēklas, mazi traktoriņi un citi tematikai atbilstoši elementi. «Pats kolekcijas nosaukums ir diezgan padomisks, kas iekļaujas konceptā, taču tam ir arī personiskāks skaidrojums. Tās tapšanas brīdī es biju akadēmijas 5. kursā, un šī kolekcija bija kā ģenerālmēģinājums pirms maģistra darba,» Laima komentē.

Jautāta, kādi ir pašas dizaineres nākamās piecgades plāni, Laima Jurča atbild: «Ceru, ka tuvākajos piecos gados spēšu atrast komandu, ar ko kopā īstenot sapni par ilgtspējīga un mākslinieciski augstvērtīga modes zīmola izveidi.»