Foto — «Cooper & Gorfer»

No šīs dienas, 7. februāra, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) skatāma izstāde «Laika zīmju pieraksti» (The Weather Diaries), kas piedāvā ziemeļu dabas skaistuma un skarbo laikapstākļu iedvesmotu Islandes, Grenlandes un Fēru salu mākslinieku skatījumu uz mūsdienu modi. Izstāde būs atvērta līdz 31. martam, un tās ietvaros notiks virkne pavadošo pasākumu.

Ziņas Fold 7. februāris, 2019

Izstāde «The Weather Diaries / Laika zīmju pieraksti» tapusi sadarbībā ar māksliniecēm–kuratorēm Sāru Kūperi (Sarah Cooper) un Ninu Gorferi (Nina Gorfer) jeb «Cooper & Gorfer», kuras divu gadu garumā apmeklēja Islandē, Grenlandē un Fēru salās dzīvojošos modes māksliniekus un dizainerus, lai pētītu, kā salinieku vide, kultūras identitāte un tradīcijas ietekmē viņu radošumu. Pretstatā antropologu tradicionālajai zinātniskajai pieejai kopienu kultūras pētīšanā, Kūpere un Gorfere savus novērojumus transformē ar fotokameras aci tvertos poētiskos stāstos. Viņu iespaidi pārvēršas iestudētās portretfotogrāfijās, pievienojot krāsu slāni, tekstūru un simbolismu. Katrs portrets ir veidots sadarbībā ar vietējo modes mākslinieku, un paralēli fotogrāfijām izstādē ir skatāmas arī dizaineru tekstilinstalācijas.

Īpaša nozīme projektā tiek piešķirta mākslinieku dzimtajai vietai un videi. «Mēs izjutām dabas varenību. Tā atstāj nospiedumu pat tad, ja esi tūrists. Un, protams, tā neapšaubāmi ietekmē tos, kuri tur dzīvo un uzaug. Tam radošumam, kas atklājas šajās pasaules daļās, piemīt savdabīgs mežonīgums un bezbailība,» atzīst Sāra Kūpere.

Kopš 2006. gada abas autores kopīgi izdevušas vairākas mākslinieciski augstvērtīgas grāmatas un sarīkojušas izstādes visā pasaulē. Ideju realizēšanai Kūpere un Gorfere izmanto pašu radītu metodi, kuras centrā ir ceļojumi, tikšanās ar cilvēkiem un šo personību stāsti. Šobrīd mākslinieces dzīvo un strādā Gēteborgā un Berlīnē.

Izstāde DMDM, kurā 11 islandiešu, grenlandiešu un fēriešu mākslinieki–dizaineri piedāvā savu interpretāciju par mūsdienu modi, ir tālu no tradicionālās modes pasaules ar tai raksturīgajām sezonālajām tendencēm. Ekspozīcija aktualizē jautājumu par mākslinieka radošumu un faktoriem, kas to ietekmē — kultūras identitāte, tradīcijas, vide, dabas ainava, laikapstākļi, kā arī Ziemeļvalstu pieredze ilgtspējīgas modes radīšanā, izmantojot vietējos resursus.

Izstādē pārstāvētie modes mākslinieki ir Barbara I Gongini, Guðrun&Guðrun (Fēru salas), Bibi Chemnitz, Nikolaj Kristensen, Najannguaq Lennert, Jessie Kleemann (Grenlande), STEiNUNN (Steinunn Sigurðardóttir), JÖR (Guðmundur Jörundsson), Kría, Mundi, Shoplifter (Hrafnhildur Arnardóttir, Islande).

Izstādi «The Weather Diaries / Laika zīmju pieraksti» 2014. gadā veidojusi Ziemeļu māja Reikjavikā 3. Ziemeļvalstu modes biennālei, kas notika Lietišķās mākslas muzejā Frankfurtē. Kopš tā laika ekspozīcija tikusi izrādīta Dānijā, Nīderlandē, Fēru salās, Islandē, ASV, Ķīnā, Zviedrijā un Grenlandē, bet 2019. gadā skatāma Rīgā, Viļņā un Tallinā.

Pavadošie pasākumi

Izstādes ietvaros 7. februārī plkst. 17.00 notiks diskusija «Ilgtspējīgas modes iniciatīvas Ziemeļvalstīs», kurā piedalīsies izstādes projekta vadītāja no Ziemeļu mājas Reikjavīkā Kristīne Ingvarsdotira (Kristín Ingvarsdóttir), žurnāliste, vairāku grāmatu un pētījumu autore, «Nordic Initiative Clean & Ethical» iniciatīvas dibinātāja Tūne Skordāla Tubīasone (Tone Skårdal Tobiasson, Norvēģija), modes māksliniece Steinuna Sigurdardotira (Steinunn Sigurðardóttir / STEiNUNN, Islande), fēriešu zīmola «Guðrun&Guðrun» veidotājas Gudruna Ludviga (Guðrun Ludvig) un Gudruna Rogvadotira (Guðrun Rógvadóttir), kā arī latviešu zīmola «Mareunrol’s» dizainers Rolands Peterkops. Pasākums notiks angļu valodā, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Savukārt 13. februārī plkst. 17.30 norisināsies tradicionālās «Sarunas muzejā», kurās radniecīgo un atšķirīgo Ziemeļvalstu un Latvijas ilgtspējīgas modes attīstības tendencēs apspriedīs DMDM vadītāja, izstādes kuratore Latvijā Inese Baranovska, Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā padomniece kultūras jautājumos Ginta Tropa, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas Modes dizaina nodaļas pasniedzēji un studenti.

Pavadošie pasākumi gan pieaugušajiem, gan bērniem plānoti līdz pat marta beigām, un to programma tiks izziņota DMDM mājaslapā un sociālajos tīklos.

 

Izstāde «The Weather Diaries / Laika zīmju pieraksti» no 7. februāra līdz 31. martam apskatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Skārņu ielā 10, Rīgā.