Foto — Ansis Starks

Pērnruden atklātā ekspozīcija Alūksnes Bānīša stacijas bagāžas noliktavā stāsta par unikālu, joprojām funkcionējošu un Eiropas dzelzceļa vēstures kontekstā nozīmīgu šaursliežu dzelzceļa līniju. Tā radīta dizaina studijā «H2E» un kalpo kā virtuāls ceļojums laikā, kurā apmeklētāji aicināti caur redzi, dzirdi un smaržu gūt visaptverošu telpisko un vizuālo pieredzi.

Sižeti Fold 19. marts, 2019

Ekspozīcijas dizains veido asociācijas ar atrašanos braucoša vilciena vagonā. Kustības iespaidu rada telpiskais izkārtojums, multimediālo līdzekļu iesaiste un dinamiska skaņas un apgaismojuma kompozīcija. Vēsturiskajā ēkā pa perimetru gar sienu ir izvietoti desmit improvizēti pasažieru soli un vagona logos integrētajos monitoros vērojama lēni slīdoša apkārtnes ainava. Videoainavas papildina vietējo iedzīvotāju stāsti par dzelzceļa līnijā kursējošo nelielo vilcienu «Bānīti», sasaistot tā darbību ar nozīmīgiem vēstures notikumiem un atspoguļojot tehniskas detaļas par vilcieniem un dzelzceļa kustību.

Atsaucoties uz ēkas sākotnējo funkciju, koka bagāžas kastes ir interpretētas kā informācijas nesēji — tajās integrēti autentiski eksponāti, grafikas plaknes un monitori. Eksponētos priekšmetus var aplūkot interaktīvā veidā, ielūkojoties pa nelielu caurumu un izpētot kastu saturu. Iesaistošu pieredzi apmeklētājiem sniedz 3D virtuālā realitāte, kas ļauj pasauli ieraudzīt vilciena vadītāja acīm un gūt zināšanas par svarīgākajiem tehniskajiem aspektiem vilciena kustības nodrošināšanā.

«Ekspozīcijas dizaina mērķis bija statiskā telpā radīt ilūziju par kustību. Tika veidots virtuāls ceļojums kā stāsts par dzelzceļa vēsturi un tehniskajiem aspektiem, izceļot lokālā industriālā mantojuma nozīmi plašākā transporta vēstures kontekstā. Ekspozīcijas veidošanā vajadzēja panākt līdzsvaru starp digitālo un analogo komunikāciju līdzekļu izmantojumu, lai kopējais vēstījums būtu viegli uztverams,» komentē «H2E» vadošā dizainere Ingūna Elere.

Attīstot grafisko identitāti, «H2E» pētīja un jaunā grafiskā valodā intepretēja vēsturiskos stacijas dokumentus — biļetes, preču zīmes un burtveidolus. Uzsvars likts uz grafisku, melnbaltu līniju, bet gaiši zilais tonis aizgūts no senajiem vilcienu atiešanas sarakstiem.

Projekts 2018. gadā tapa pēc Alūksnes novada pašvaldības pasūtījuma. Seno bagāžas noliktavu atjaunoja «Arhitektes Ināras Caunītes birojs», savukārt satura koncepta autori ir domnīca «Creative Museum» un tas radīts, dizaina studijai «H2E» sadarbojoties ar industriālā mantojuma ekspertu Tomu Altbergu.

Informācija par ekspozīcijas apskati pieejama šeit.