Kopienas dārzs «Audz», Nora Gavare. Publicitātes attēls

Absolvējot maģistra studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina apakšnozarē, Nora Gavare radījusi darbu «Audz» jeb kopienas dārzu. Šis sociālā un pieredzes dizaina projekts, kas īstenots Siguldā, radošajā Zaļās Villas kvartālā Krišjāņa Valdemāra ielā 3, ļauj ikvienam līdzdarboties dārza apkopšanā, baudīt tā augļus vai vienkārši atpūsties zaļā stūrītī pašā pilsētas centrā.

Ziņas Fold 5. jūlijs, 2019

Noras Gavares radītais kopienas dārzs «Audz» ir lokāla, maza mēroga atbilde uz 21. gadsimta globālajām problēmām — dabas resursu izsīkumu, gaisa piesārņojumu, rūpnieciskās ražošanas pieaugumu un graujošiem atkritumu apjomiem. Programmas «Erasmus» ietvaros apgūstot pilsētvides veidošanas principus Hongkongā, Nora guva personisku pieredzi un jaunu ieskatu pārapdzīvotībā, pilsētu teritoriju augšanā uz dabas vērtību rēķina un pārtikas produktu pieprasījuma krasā pieaugumā — tendencēs, kas Latvijas iedzīvotājiem ir svešākas, taču ne mazāk aktuālas gaidāmās klimata krīzes kontekstā. Tajā pašā laikā pēdējos gados pieaudzis pieprasījums pēc veselīgas, Latvijā audzētas pārtikas uz beziepakojuma precēm. «Pilsētu iedzīvotāji vēlas saņemt produktu, kuram ir skaidra izcelsma, kvalitāte un apstrāde, taču joprojām vienīgais veids, kā būt pilnībā pārliecinātam par pārtikas kvalitāti un «caurspīdīgumu», ir audzēt un gatavot to pašam. Bet, vai mums pietiek zināšanu, lai paši izaudzētu, piemēram, tomātus? Vai neesam kļuvuši attālināti no dabīgiem procesiem? Kā būtu, ja mēs radītu vietu, kurā varētu gan uzzināt un iemācīties, gan dalīties un piedzīvot?» komentē projekta autore.

Kopienas dārzs veidots uz atvērtības un līdzdarbības principu pamata, projektā aktīvi iesaistot visas sabiedrības grupas un paaudzes. Dārza izstrādes sākuma posms norisinājies sadarbībā ar Siguldas pensionāru biedrību un jauniešu ar invaliditāti organizāciju «Cerību spārni», Siguldas Mākslas skolas un Siguldas Valsts ģimnāzijas skolēniem, kā arī vietējiem pilsētas iedzīvotājiem. Piemērojot kopienas dārzu gan bērniem, gan senioriem, gan cilvēkiem ar kustību traucējumiem, no koka gatavotās augstās dobes un sēdvirsmas veidotas dažādos līmeņos, kas pieejami ikvienam, savukārt siltumnīcā piekļuve nodrošināta arī ar ratiņkrēslu. Tādējādi projekts «Audz» ne tikai attīsta dārzkopību pilsētas kontekstā, aktualizē veselīgu un ilgtspējīgu dzīvesveidu un vairo zināšanas par ēdiena audzēšanu, bet kalpo arī kā satikšanās vieta un tilts starp dažādām sociālajām grupām.

Protams, šāda tipa atvērtiem projektiem, kas pieejami gan vietējai sabiedrībai, gan viesiem no citām pilsētām, pastāv dažādi riski, it sevišķi, ja jaunajiem dārzkopjiem projekta pamatprincipi vēl ir sveši. «Runājot ar dārza apmeklētājiem, bieži dzirdami šaubu pilni jautājumi: «Vai par piedalīšanos dārza darbos ir jāmaksā?», «Ja nu kāds izdemolē dārzu?», «Vai tiešām dārzā varēs nākt jebkurš garāmgājējs un pagaršot, ko sirds kāro?». Siguldas sabiedrība pagaidām nav pazīstama ar brīvas pieejamības darbības modeli un atvērtību. Kopienas dārzs «Audz» būs kā sabiedrības tests, lai apzinātu tās iesaistes līmeni, spēju dalīties un darboties lielākas cilvēku grupas labā,» stāsta dārza radītāja Nora.

Lai mazinātu mulsumu, kas rodas lielākajā daļā apmeklētāju, atrodoties nepierastā vidē, darzā ir izvietotas norādes ar aicinājumiem uz konkrētām darbībām. «Norādes savā ziņā atspoguļo augu domas un vēlmes, tos it kā atdzīvinot un ļaujot tiem runāt. «Aplej mani», «Apskati mani tuvāk», «Izravē manas nezāles», «Pagaršo mani» un citi saukļi rosina uz izziņu, izpēti un jaunu pieredzi, pielietojot spēles metodi. Pēc darba paveikšanas norādes jānovieto atsevišķā traukā ar uzrakstu «Izpildītās augu vēlmes» vai «Padarītie darbi»,» dārza darbu organizācijas metodi skaidro Nora.

Noras maģistra darba vadītāja ir dizainere, dizaina pētniece un LMA pasniedzēja Liene Jākobsone. Kopienas dārza «Audz» aktivitātēm iespējams sekot Facebook.