«100 Experiments». Foto — Ansis Starks

Berlīnes arhitektūras galerijā «Aedes» līdz 26. septembrim apskatāma dizaineres Annas Buteles kūrēta izstāde «100 Experiments», kas veltīta iedvesmošanās procesam un kuras veidošanā iesaistījušies simts pasaulē atzīti arhitekti.

Ziņas Fold 5. septembris, 2019

Izstāde «100 Experiments» ir simt radošu darbu sekvence, kurā ikviens no tiem ir gan iedvesmas avots, gan interpretācija par cita autora darbu. Pirms diviem gadiem Anna Butele projektu aizsāka, nododot Teo van Dusburga gleznu «Krievu dejas ritms» (1918) arhitektam Gerijam Beitsam (Gary Bates, «Space Group», Norvēģija). Iedvesmojoties no gleznas, viņš radīja tekstu, ko nodeva tālāk citiem arhitektiem, lai rosinātu jaunu interpretāciju tapšanu. Turpinot iedvesmošanās un radīšanas ķēdi, projektā iesaistījās 100 arhitekti no 28 dažādām valstīm. Starp tiem ir Su Fudžimoto (Sou Fujimoto) no Japānas, Sems Džeikobss (Sam Jacobs) no Lielbritānijas, Marina Tabasuma (Marina Tabassum) no Bangladešas, Do Ho Sū (Do Ho Suh) no Dienvidkorejas, Aleksandrs Savičs Brodskis (Алексaндр Саввич Бродский) no Krievijas, Toms Viskombs (Tom Wiscombe) no ASV, Anne Holtrops (Anne Holtrop) no Nīderlandes un daudzi citi. Darbi veido ļoti plašu spektru — no racionāla līdz iracionālam, no interjera līdz ārtelpām, no personīga līdz publiskam, no vietēja līdz globālam, no pakļāvīga līdz dominējošam. Galerijā zīmējumu, kolāžu un fotogrāfiju kopums veido levitējošu instalāciju virs apmeklētāju galvām, un to papildina autoru rakstīti teksti.

Dizainere Anna Butele 2004. gadā Rīgā izveidojusi dizaina studiju «Annvil», kas izstrādā gan publisku, gan privātu telpu interjerus, arhitektūras un pilsētplānošanas projektus. 2017. gadā Anna Butele Baku, Azerbaidžānā nodibinājusi arhitektūras un dizaina kompāniju «Cobalt».

Izstāde arhitektūras galerijā «Aedes» Berlīnē apskatāma līdz 26. septembrim. Gaidāms, ka izstādei drīzumā sekos arī drukāta publikācija.